Кетърингът в президентството е действал незаконно цели три години

Поредният скандал е на път да разтърси държавата, след като лъсна незаконната дейност в президентството.

Оказва се, че обектът на кетъринг фирмата, която е подготвяла храната за президентството и Народното събрание на практика е незаконен. Въпросният обект е бил пререгистриран преди три години по времето на ДВСК. Това стана ясно от изявлението на директора на Агенцията по храните Пламен Моллов в ефира на TV7 по горещата от няколко дни тема за депутатските кюфтета менте.

[caption id="attachment_410656" align="alignright" width="300"]Кетърингът в президентството е действал незаконно цели три години Кетърингът в президентството е действал незаконно цели три години[/caption]

Моллов уточни, че проверката е извършена по подаден устен сигнал за нередности. Директорът на Агенцията по безопасност на храните подчертава, че е задължително човекът, който подава такъв сигнал да се легитимира. Така и не стана ясно обаче кой е подателят на сигнала за нередност в храната на народните избраници. Той уточни, че с кетъринговата дейност в президентството и парламента се занимава дирекция към НС.

Пламен Моллов уточни, че разположеният в президентството ресторант е слабо познат, а храната, която се е приготвяла там е била разпространявана и в останалите два ресторанта, които си помещават в сградата на парламента. Първото открито нарушение е това, че се приготвя храна както за ресторантската дейност, така и за кетъринговата. По-късно са били открити редица нарушения – като се започне от примесите, премине се през сградния фонд и се стигне до готварските съоръжения, които се използват за целта. За капак на всичко липсва и система за самоконтрол, чиято основна задача е да отстрани субективната дейност.

Най-скандалното в цялата тази ситуация е, че никой от персонала не е бил наясно каква дезинфекция се използва, тъй като липсва проследимост на процеса. Следва обектът да бъде затворен за срок от една седмица до три месеца в зависимост от бързината, с която ще бъдат отстранени откритите нарушения, пише pik.bg. Проверката на основните нарушения, свързани със системата за самоуправление, трябва да приключат в рамките на следващите два дни, категоричен е Моллов.