В ябълка на раздора се превърна предложението за задължително пенсиониране

КНСБ скочиха срещу предложението на БСП да се въведе задължителното пенсиониране в образованието и публичния сектор.

Според червените, в тези сфери има доста кадри, които продължават да работят и след навършването на пенсионна възраст и по този начин пречат на младите да си намерят работа. Към днешна дата системата е задръстена доста сериозно, категоричен бе областният председател на БСП в Кърджали Милко Багдасаров.

На свой ред пък от КНСБ възразиха, че предложената реформа е чиста проба дискриминация по възраст.

[caption id="attachment_262920" align="alignleft" width="300"]Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов[/caption]

Те настояват да бъде дадена възможност на всеки един човек да продължи да работи и след навършването на пенсионна възраст, ако чувства, че има достатъчно сили за това. От там са категорични, че конституционното право за пенсия не може да противоречи на правото за достъп до работа. Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов е на мнение, че разрешаването на икономически интереси чрез ощетяването на други хора е абсолютно неправилно.

Според него държавните служители са в неравностойно положение, тъй като ще бъдат пенсионирани веднага след навършването на възрастта. Багдасаров пък защити предложението си като подчерта, че по този начин ще бъде даден по-голям шанс на младите хора да си намерят работа. Христов обаче бе категоричен, че никакви обществени нужди не налагат това крайно предложение и допълни, че хората не трябва да се пенсионират по задължение, пише Новини.бг.