Топим се като лед на слънчеви лъчи

Проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика изрази тревогата си в ефира на Би Ти Ви, че краят на българската нация е съвсем близо.

Според него, ако сегашните тенденции на раждаемост, емиграция и смъртност се запазят и занапред, то последният българин на територията на страната ще проплаче през 2134 година. Макар за някои това време да се вижда много далеч, то е твърде близко и положението, в което се намира нацията ни е много сериозно. Професорът бе категоричен, че последният родил се българин ще „угаси тока и ще замине за Кипър”.

[caption id="attachment_262888" align="alignleft" width="300"]Топим се като лед на слънчеви лъчи Топим се като лед на слънчеви лъчи[/caption]

Той бе категоричен, че преди време медиите са допуснали огромна грешка като са цитирали информацията на Националния статистически институт, според която населението в България се топи с по 7 човека на ден. За съжаление темпото, с което се топи нацията ни е много по-бързо – 8 души, при това забележете не на ден, а на час. Прости сметки сочат, че това прави по 172 сънародници ежедневно.

Бебетата пък стават средно с по 10 000 по-малко всяка година. През 1950 година те са били 132 000, докато през миналата, броят им е достигнал едва около 61 000. В заключение проф. Иванов посочи, че страната ни се намира в сериозен демографски капан, а най-лошото е, че продължаваме да затъваме, пише pik.bg.