Сливането на Карлово и Сопот е въпрос на време

Двата града, които са в непрестанна конкуренция и битка за запазването на собствена индивидуалност – Карлово и Сопот съвсем скоро време ще бъдат слети в един град.

„Марица” отбелязва, че Карлово и Сопот вървят към оформянето на един полис в подножието на Стара планина. И без това терените на първа линия от двете страни на подбалканския път вече са застроени с търговски обекти и фотоволтаична централа. Теренът около Апостоловата гора, която се намира на запад от Карлово се превърна в привлекателно място за хора с възможности, които избраха да построят домовете си там. Сопот, макар и доста по-въздържано също настъпва постепенно към Карлово.

[caption id="attachment_424943" align="alignright" width="300"]Сливането на Карлово и Сопот е въпрос на време Сливането на Карлово и Сопот е въпрос на време[/caption]

Само близо 300 метра незастроена площ делят града на Левски и Вазов. Запознати посочват, че празните места се намират на територията на Сопот, западно от р. „Мурла”. В полите на балкана обаче няма граница между Карлово и Сопот. Всъщност сливането на Карлово и Сопот в един голям полис наречен Хемус е проект още от началото на 80-те години. Тогава Карлово и Сопот се пръскат по шевовете от промишлени предприятия. В региона пристигат работници и специалисти от цялата страна, търсещи поминък. По това време нито Карлово, нито Сопот имали необходимия жилищен фонд. Само във ВМЗ работили близо 23 000 души.

Съгласно проекта от 80-те години на миналия век, в равнината между Карлово и Сопот трябвало да бъде изграден центърът на властта, голяма банка, полувисше техническо учебно заведение, което да задоволи нуждите на промишлените предприятия в района. Предвиждало се в полите на Балкана да блесне и нов жилищен комплекс. Макар днешната реалност да е много различна от тази през 80-те години на миналия век, експерти прогнозират, че Карлово и Сопот ще продължат да се сближават, докато един ден сливането им ще е неизбежно. Наскоро са приключили и процедурите по изкупуването на вилни терени в местността Яса тепе, раздадени по Параграф 4, пише pik.bg.