Потърпевши са три квартала на Карлово

Чудовищна природна стихия вилня в Карлово.

Местните жители разказват, че небето било прорязано от три светкавици, които се слели в кълбо и поразили повече от 40 жилищни сгради. Нанесени са сериозни материални щети. Тройната мълния е изправила на нокти три квартала в Карлово. Заради инцидента, десетки жители на трите потърпевши квартала - 94, 103 и 104 стартираха подписка до EVN.

Те настояват да бъде сформиран специален екип от електроразпределителното дружество. Жителите искат след като екипът направи оглед, EVN да им изплати щетите, които са им били нанесени от тройната мълния, ударила ги миналата вечер във времевия интервал от 21.30 до 22 ч.

[caption id="attachment_413364" align="alignright" width="300"]Потърпевши са три квартала на Карлово Потърпевши са три квартала на Карлово[/caption]

Тройната мълния е унищожила десетки електроуреди – компютри, телевизори, хладилници, рутери, контакти, електрически печки и др., отбелязва на страниците си вестник „Марица”. Потърпевшите жители на трите квартала твърдят, че по време на гръмотевичната буря не е имал порой. Според думите им, дъждът бил отминал час-два преди това. Те са категорични, че електропреносната мрежа в кварталите е една от основните причини за сполетялото ги бедствие.

Жителите на трите квартала твърдят, че тя е изградена от подземни кабели, но някои от тях са прекарани въздушно и дори висят. Освен това жилищните сгради в този район не разполагат с гръмоотводи. Подписката на жителите на пострадалите квартали в Карлово набира сериозно темпо. Съвсем скоро тя ще бъде внесена в карловския клон на електроразпределителното дружество EVN.

Статистиката сочи, че само през последните три десетилетия, природните бедствия, които са ударили Европа са нанесли щети в размер на 445 милиарда евро. Именно поради тази причина на фокуса на Европейската комисия е залегнало застраховането срещу природни и техногенни катастрофи, пише pik.bg. Последиците от бедствията могат да бъдат трансгранични и да застрашат цели райони в съседни страни, твърди директорът по правни и политически въпроси в Дирекция "Вътрешен пазар и услуги" на Еврокомисията - Лукаш Бортел. Сред сериозните заплахи са бурите, преливанията на реки и горските пожари.