Христо Иванов върна на работа шефка, покрила Искра Фидосова

Скандалните действия на служебния министър на правосъдието Христо Иванов продължават с пълна сила.

Последната информация сочи, че Христо Иванов е уволнил шефа на дирекция „Съдебна дейност” в повереното му министерство – Златко Халваджиев, отбелязва defakto.bg. Скандалното в случая е, че на мястото на Халваджиев е върната бившата шефка на дирекцията Юлияна Василева, която бе уволнена през миналата година за груби дисциплинарни нарушения. Именно по нейно време се затриха документите за правоспособност на бившата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова и този факт породи сериозна обществена дискусия.

[caption id="attachment_420548" align="alignright" width="300"]Христо Иванов върна на работа шефка, покрила Искра Фидосова Христо Иванов върна на работа шефка, покрила Искра Фидосова[/caption]

Уволненият от Христо Иванов – Златко Халваджиев е отговарял за нотариусите и съдебните изпълнители. Като аргумент за отстраняването му, е било посочено връщането на "незаконно освободен" служител. Скандалната информация е била потвърдена и от източници в правосъдното министерство. Прави впечатление и че скандалната смяна се случва точно преди да бъдат насрочени конкурсите за нови частни съдебни изпълнители, които не са били провеждани от години. Колеги на уволнения от Христо Иванов разказват, че той бил затегнал контрола върху дейността на частните съдебни изпълнители и е разгледал хиляди сигнали, засягайки интереси за милиони левове.

Ден преди оттеглянето на кабинета Орешарски, зам.-правосъдният министър Сабрие Сапунджиева заяви, че са подготвени всички материали за конкурсите и служебният кабинет може да ги обяви веднага. Съгласно законовите разпореди, на всеки 10 хиляди жители трябва да има по един нотариус, а на всеки 30 хиляди – един частен съдебен изпълнител. По времето на Юлиана Василева конкурс за нотариуси не е провеждан от шест години, а в над 20 района в страната не са попълнени квотите за частни съдебни изпълнители. В същото това време служебният правосъден министър Христо Иванов отменя уволнението й при наличието на висящ спор в съда. Юристи посочват, че този факт прави заповедта твърде спорна, пише pik.bg. Очевидно служебният кабинет на Георги Близнашки ще бъде запомнен със скандални назначения и уволнения.