Пенсионерите могат да сменят КТБ с молба до НОИ

ДПС направи предложение депозитите в скандалната КТБ да бъдат изплатени след 20 дни.

Това стана ясно от думите на председателя на бюджетната комисия в 42-то Народно събрание и висш представител на ДПС – Йордан Цонев. Той предложи възможността депозитите в КТБ да бъдат изплатени скоро да се осъществи чрез Закона за актуализация на бюджета и по-точно в заключителните разпоредби на този закон. Днес депутатите ще гледат текстовете на този закон на второ четене.

[caption id="attachment_418118" align="alignright" width="300"]Пенсионерите могат да сменят КТБ с молба до НОИ Пенсионерите могат да сменят КТБ с молба до НОИ[/caption]

Йордан Цонев обаче подчерта категорично, че е невъзможно да бъдат изплатени депозитите, надхвърлящи сумата от 100 хиляди евро. Припомняме, че предложението за изплащането на депозити, надхвърлящи 100 хиляди евро, дойде от Европейската комисия. Причината това предложение да не бъде изпълнено на практика е, че българските партии вече отхвърлили този вариант.

По-рано днес Йордан Цонев заяви в ефира на Нова тв, че Цветан Василев никога не е бил близък с представляваната от него партия (ДПС). Депутатът като мнозина други смята, че е необходимо истината за КТБ да излезе наяве възможно най-скоро. Цонев определи проблемът с КТБ като криминален и допълни, че това е самата истина.

Оказва се, че последните свидетелски показания срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев го тласкат все по-усилено към затвора. Очевидно това лято ще бъде запомнено от собственика на КТБ като едно от най-кошмарните. А и как иначе, при положение, че е стъпил върху потъващи пясъци. Експерти смятат, че по всяка вероятност на Цветан Василев му остават още броени дни свобода, след което ще бъде тикнат зад решетките. Банкерът ще има възможността да вижда слънцето само ако по някаква случайност му се падне килия с прозорец, пише pik.bg. Междувременно стана ясно, че днес е последният срок, в който пенсионерите могат да сменят КТБ и „Креди агрикол” като платци. За целта е необходимо да подадат молба до Националния осигурителен институт.

Последната информация, свързана с КТБ сочи, че финансовият министър в оставка Петър Чобанов отново е предал партията си, подкрепяйки текстовете на ДПС за влоговете в скандалната банка.