Moody's занижи дългосрочния рейтинг на депозитите в КТБ

Банката на Цветан Василев – КТБ получи поредния тежък удар.

Рейтинговата агенция Moody's занижи дългосрочния рейтинг на депозитите в КТБ в местна и чужда валута. От агенцията поясниха, че понижават рейтинга на този род инструменти до Caa1. За сравнение рейтингът на КТБ в предходния период е бил В3. Лошите новини за КТБ обаче не свършват дотук. Рейтингът ще остане под наблюдение като съществува огромна вероятност за последващо намаление.

[caption id="attachment_417686" align="alignright" width="300"]Moody's занижи дългосрочния рейтинг на депозитите в КТБ Moody's занижи дългосрочния рейтинг на депозитите в КТБ[/caption]

Рейтингът на депозитите в КТБ се предопределя от риска депозантите да претърпят големи загуби в резултат на неопределения период, в който те няма да имат достъп до парите си. На този етап липсва и решение на властите да защитят напълно всички депозити в КТБ. Клоновете на КТБ в цялата страна затвориха врати за клиентите на 20 юни, а всички депозанти останаха без достъп до финансовите си средства. От рейтинговата агенция Moody's подчертават, че в КТБ продължава несигурността по отношение на плановете на управляващите да защитят напълно всички депозити в банковата институция, дори и тези, които нямат застраховка.

Следва тези намерения да бъдат одобрени от Народното събрание на страната, посочва агенцията като подчертава, че на този етап липсва решение от страна на управляващите партии по този въпрос. Другият източник, породил притеснения у специалистите от рейтинговата агенция Moody's, довел до понижаването на рейтинга на депозитите, е първоначалният одит, който бе извършен от БНБ. Не е изключено да изплуват на бял свят и нови неочаквани загуби за КТБ, които да доведат до по-сериозен недостиг на капитал от предварителните очаквания. Рейтинговата агенция Moody's предупреждава, че може да прибегне до последващо намаление на рейтинга на депозитите в КТБ, ако не бъде прието решение да бъдат изплатени депозитите, които не са застраховани, пише pik.bg.

Сред потърпевшите от скандала, развихрил се около КТБ е и бившият министър на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, който по-рано днес изпусна нервите си.