Красен Станчев определи решението на ДКЕВР като „законодателна безотговорност”

Директорът на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев направи иронично предложение в ефира на bTV.

Той предложи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъде прекръстена на Държавна комисия за енергийно вредни решения. Ироничното предложение на Красен Станчев дойде след последните решения на регулатора цената на електроенергията да бъде повишена средно с около 2% за цялата страна, считано от 1 юли.

[caption id="attachment_414905" align="alignright" width="300"]Красен Станчев определи решението на ДКЕВР като „законодателна безотговорност” Красен Станчев определи решението на ДКЕВР като „законодателна безотговорност”[/caption]

Красен Станчев е категоричен, че решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е в противоречие както на нормалната практика, така и на българското и европейското законодателство. Причината за това е, че то не може да бъде изпълнено. Директорът на Института за пазарна икономика твърди, че то е пожелателно, тъй като не са промените не са нанесени в договорите с Националната електрическа компания и между доставчиците на електроенергия и потребителите. Освен всичко останало с новото решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се натоварват допълнително промишлените потребители, а това от своя страна води до редица проблеми по веригата.

Най-често срещаните проблеми в резултат на подобни решения са неплащане на мините, както и лошото въздействие върху банките, икономиката и промишлеността. Красен Станчев определи хората взели това решение като „законодателни безотговорници”. Той подчерта, че ако бъдат подложени на изпит по икономика, със сигурност веднага ще им пише слаби оценки. Станчев посочи, че нормалната практика в цял свят, е големите потребители да плащат по-евтино електричество, тъй като те произвеждат нещо и веригата е тясно свързана. В преобладаващата част от белите държави, домакинствата плащат по-скъп ток и големите потребители не ги субсидират.

В заключение Красен Станчев посочи, че предстои сериозно поскъпване на електроенергията с около 10%, макар и на този етап да се отрича категорично. Той прогнозира, че следващото такова поскъпване се очаква през септември и след това през януари 2015 година, пише pik.bg.