Интересни факти за ПИБ, които може би не знаете

През последните дни третата по големина банка у нас - ПИБ беше подложена на невиждана атака, имаща за цел да дестабилизира финансовата институция. Днес изпълнителният директор на ПИБ излезе с официално обръщение към клиентите на банката, благодарейки за проявеното търпение и разбиране от тяхна страна.

Преди няколко месеца банката отбеляза 20 години от своето създаване. Тя е учредена в началото на октомври месец през 1993 година.

[caption id="attachment_414693" align="alignright" width="300"] ПИБ ПИБ е третата по големина банка у нас[/caption]

Малко повече от 42% от акциите в ПИБ принадлежат на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. В началото на тази година ПИБ се обедини с МК Юнион банк, което я превърна в третата по големина банка у нас след ДСК. Активите на финансовата институция, която стана обект на атаки през последните дни, възлизат на 8,8 милиарда лева.

Капиталовата активност на ПИБ е по-висока с няколко пункта от минимума, изискван от БНБ. Показателят за банката е над 15% при праг от 12%. По пазарен дял ПИБ е на второ място в страната.

Статистиката сочи, че гражданите теглят предимно ипотечни кредити от ПИБ в евро и потребителси кредити в лева. Под формата на кредити ПИБ  е раздала 6,5 милиарда лева. От тях 1,29 милиона са били изтеглени от граждани за покриване на нуждите на домакинствата, а останалата част от сумата е била отпусната под формата на заеми на фирми и дружества, пише Профит.бг.