Лъсна схемата за изпращане на предупредителни смс-и на клиентите на ПИБ

Разкриха схемата, по която определени клиенти на ПИБ са получили смс-и с послание да изтеглят до възможно най-бърз начин средствата си, тъй като финансовото състояние на банката не е стабилно. Клиентите, които са получили тези съобщения, са били предварително избрани. Оказва се, че те са служители на определена корпорация, чието име засега се пази в тайна, научи "Стандарт".

Паникьосаните клиенти на ПИБ побързали да препратят смс-а на свои близки и познати, за да ги предупредят. По този начин е била всята паника сред клиентите не само на ПИБ, но и на други банки.

[caption id="attachment_414664" align="alignright" width="300"]ПИБ ПИБ благодари на лоялните си кленти[/caption]

Единият от извършителите на тежкото деяние е задържан. Той е компютърен специалист, работещ "Глобал маркетс". Инвестиционния посредник е издал и останалите си съучастници, които са 4-ма на брой.

Във връзка опита за разклащане на ПИБ се обмислят промени в законодателството, според които лицата, разпространяващи невярна информация, уронваща авторитета на дадена институция, да бъдат осъждани на 15 години затвор.

Според действащото в момента законодателство, извършителите на атаката срещу ПИБ ги грози глоба до 100 000 лева и затвор от 5 до 10 години, пише БЛИЦ.

Днес ПИБ и останалите банки работят с нормално работно време. Банката обяви, че разполага с достатъчно средства, за да удовлетвори желанието на клиентите си да закрият депозитите си. Днес обстановката в касовите салони на ПИБ е спокойна. Банката благодари на лоялните си клиенти за проявеното разбиране.