Луганск стана независима република, иска признание от ООН

Луганск стана независима република. След последните брожения в източна Украйна, област Луганск проведе избори и се самообяви за република. Местните власти дори поискаха новата държава да бъде призната от ООН. А дали ще се повтори кримския сценарии, тепърва предстои да видим.

Разцеплението на Украйна е факт и след отделянето на Крим към Русия, Луганска област, която сега се нарича „Република Луганск“ обяви независимост. Според местната избирателна комисия вотът е бил с 96% за отделяне на региона от Украйна, но според медии и външни наблюдатели е напълно възможно вотът да е променен.

[caption id="attachment_408806" align="aligncenter" width="300"]Луганск стана република, Европа отказа да я признае Луганск стана република, Европа отказа да я признае[/caption]

Какво следва?

Отделянето на Луганск от Украйна е възможно едва след като три независими признаят съществуването на новата република. Но дори Русия в този случай се изрази изключително лаконично и не е признала съществуването на нова държава. Няма шанс това да бъде направено и от Армения и Беларус.

[caption id="attachment_408805" align="aligncenter" width="300"]Оспорват валидността на изборите в Украйна Оспорват валидността на изборите в Украйна[/caption]

Искането на жителите на Луганск ООН да признае независимостта им е далеч от всякакъв шанс смятат международни анализатори, пише "Дневник". Според тях, ще минат години преди да бъде призната новата държава, ако въобще се стигне до признание.

Междувременно се заговори и за преминаването на Луганск към Русия. Вариант, към който федерацията също не е настроена особено положително, особено след скорошното анексиране на Крим.