Войната в Украйна е неизбежна, Луганск се мобилизира

Войната в Украйна е неизбежна. Губернаторът на Луганск обяви пълна мобилизация на военните части в страната и нареди във всеки град от областта да бъдат формирани военни щабове, които да се координират с централния. Действията на Валейри Болотов бяха предприети след поредния военен сблъсък в Одеса, късно вчера, когато раниха 200 души и загинаха над 40 човека.

Обявеният комендантски час и пълната мобилизация на населението станаха повод да плъзне мълвата, че от Киев са изпратили танкове и военни части, които да се разправят със сепаратистите и потушат недоволството в Луганска област, което стана повод за съмнения, че всеки момент може да избухне гражданска война в Украйна.  

[caption id="attachment_407724" align="aligncenter" width="300"]Обстановката в Луганска област се нажежава Обстановката в Луганска област се нажежава[/caption]

Стигна се до там, че ръководителя на ГУВД (главна дирекция на вътрешните работи) в Луганск Анатолий Науменко е предложил на подчинените си да изведат своите семейства от града, защото се очаква военно нападение.

[caption id="attachment_407725" align="aligncenter" width="300"]След сблъсъците в Одеса, войната в Украйна изглежда неизбежна След сблъсъците в Одеса, войната в Украйна изглежда неизбежна[/caption]

От министерството на вътрешните работи обаче твърдят, че не са изпращали военни части в района и нямат никакво намерение да предизвикват война в Украйна. „Всички сътрудници от луганската милиция работят извънредно заради напрегната ситуация. Не се очаква никакъв щурм с танкове и артилерии“, заявиха от ведомството, отричайки да са изпращали военни части. Те също така заявиха, че инцидента в Одеса е бил злощастен терористичен акт и изразиха съболезнования към семействата на загиналите.

[caption id="attachment_407727" align="aligncenter" width="300"]Валерий Болотов обяви военно положение в Луганска област Валерий Болотов обяви военно положение в Луганска област[/caption]

Освен в Луганск ситуацията в Донецк също се усложнява. Военен патрул е нападнат от неизвестни лица миналата нощ, а на военните са причинени тежки поражения съобщават информационна агенция "РИА" и украинските медии. В Киев обстановката също изглежда напрегната. Ситуацията е толкова нажежена, че лидерът на БСП Сергей Станишев отправи публичен апел към властите да направят всичко възможно, за да спрат войната в Украйна.