Боян Расате заяви, че след 20 години ще трябва да си сменим държавата

Бившият лидер на Български национален съюз Боян Расате взриви ефира с думите си.

По повод Денят на ромите, сутрешният ефир на Би Ти Ви събра д-р Стефан Панайотов от Фондация „Здравето на ромите“, Цветелин Кънчев от Евророма и екслидерът на БНС Боян Расате. Цветелин Кънчев не пропусна да подчертае, че винаги е казвал, че е циганин и поясни, че ром на езика на мургавите братя означава циганин. Той обяви, че категорично не е съгласен в официалните документи да се изписва думата циганин, тъй като според него това е позволено само в разговорен план.

[caption id="attachment_442727" align="alignright" width="300"]Боян Расате заяви, че след 20 години ще трябва да си сменим държавата Боян Расате заяви, че след 20 години ще трябва да си сменим държавата[/caption]

Боян Расате изрази несъгласие с твърдението на Цветелин Кънчев и подчерта, че след две десетилетия ще ни се наложи да си сменим държавата, тъй като тя ще се е превърнала в циганска. Той посочи, че големият проблем не се корени в думата „циганин”, тъй като и да бъде сменена с „ром”, след 20 години ще бъде също толкоз натоварена, колкото „циганин”. Той отбеляза, че всички обвинения записани в документите си вървят с етноса.

Цветелин Кънчев изригна и попита видимо изнервен дали трябва да подчертае, че българите източват картите в световен мащаб. Боян Расате на свой ред му опонира и попита защо не се отбелязва Ден на българите, при положение, че дори и според данните на ООН нацията ни е най-бързо изчезващата. Цветелин Кънчев пък подчерта, че фактът, че в Деня на ромите е поканен в едно студио с Боян Расате сочи ясно, че този празник не е желан. Д-р Стефан Панайотов от Фондация „Здравето на ромите“ пък заяви, че се обижда, когато му казват циганин, тъй като е малко по-тъмен.

Междувременно стана ясно, че жандармерията е обградила ромските махали в Петрич. Акцията е започнала в пет часа тази сутрин. Целта на акцията е издирване на оръжие и на лица, които се укриват от правосъдието. В хода на акцията не е било открито нищо незаконно. От МВР уточняват, че акцията е била рутинна и се е провела и в други градове, пише pik.bg.