Убийството на Вероника Здравкова изправи обществото на нокти

Велико Търново прави нововъведение заради жестокото убийство на 23-годишната студентка от Никопол Вероника Здравкова, което бе извършено в старопрестолния град.

Заради жестокото убийство на Вероника Здравкова ще бъде създадена комисия, която ще оценява опасните места във Велико Търново. В нея ще вземат участие хора от инициативния комитет за обезопасяване на проблемните участъци в града. Решението бе взето на извънредно заседание на общинските съветници, което се проведе в понеделник вечерта.

[caption id="attachment_439527" align="alignright" width="300"]Убийството на Вероника Здравкова изправи обществото на нокти Убийството на Вероника Здравкова изправи обществото на нокти[/caption]

До един месец трябва да бъде изготвена оценка на опасните зони в старопрестолния град и да бъде представена количествено-стойностна сметка на мерките, които би трябвало да доведат до повишаване на сигурността в старата столица. Решението на общинските съветници е в отговор на исканията в подписката, която бе подкрепена от близо хиляда човека след убийството на Вероника Здравкова, което бе извършено в неосветен и пуст участък в близост до железопътната гара в града.

От инициативния комитет настояват да бъде поставено улично осветление, да бъдат ремонтирани подлезите, както и да се засили полицейското присъствие на местата, които бъдат определени за опасни. Освен това търновци искат да бъде ограничено свободното придвижване на хората, страдащи от психични проблеми, докато са на болнично лечение, както и да бъдат поставени легнали полицаи пред всички учебни заведения и детски градини. Градоначалникът на Велико Търново Даниел Панов поиска да бъде направен публичен регистър на престъпниците, които се издирват и които имат постановени ефективни присъди.

Той настоява този регистър да бъде достъпен за широката общественост, за да се безпроблемното разхождане на престъпниците, които продължават да извършват престъпления, какъвто бе случаят със задържания за убийството на Вероника Здравкова - Илиян Здравков – Зико, пише vsekiden.com. Жителите на старата столица настояват да бъде върнато и смъртното наказание. Искането им бе предизвикано от жестокото убийство на младата жена от Никопол. Във Велико Търново вече е инициирана подписка за свикването на национален референдум дали да бъде въведено смъртното наказание, пише pik.bg.