НЗОК спечели делото с Веселин Марешки

Бизнесменът с политически амбиции Веселин Марешки олекна с 10 милиона лева.

Националната здравно-осигурителна каса спечели дело на обща стойност близо 10 милиона лева, което бе заведено от аптеки от веригата на Веселин Марешки. Здравната каса е спечелила делото на последна инстанция, което означава, че решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

[caption id="attachment_435490" align="alignright" width="300"]НЗОК спечели делото с Веселин Марешки НЗОК спечели делото с Веселин Марешки[/caption]

Нова тв поясни, че причина за завеждане на делото е, че през 2008-2009 година Националната здравно-осигурителна каса е договорила с аптеките отстъпка от 8% за пациентите на лекарствата от позитивния списък. Всички собственици на аптеки тогава подписаха споразумението за доброволно предоставяне на тази отстъпка. Преди три години (през 2012 г.) това указание на Националната здравно-осигурителна каса бе отменено, а част от аптеките на Веселин Марешки решиха да съдят Касата, тъй като са били ощетени с това нареждане.

Националната здравно-осигурителна каса бе осъдена да заплати сумата на първа инстанция – Административния съд в София. Решението обаче бе отменено от тричленен състав на Върховния административен съд. То е окончателно и не подлежи на обжалване, пише Блиц.

Припомняме, че миналата година Веселин Марешки бе привлечен от прокуратурата като обвиняем за рекет на собственик на едно от заведенията във Варна и побой над общински съветник. Тогава той се жалва пред медиите, че това е поредната порция измислици по негов адрес заради предстоящите местни избори. Бизнесменът бе категоричен, че няма как да изнудва когото и да било. Марешки обаче не отрече, че е имал сблъсък с общинския съветник Костадин Костадинов.

Собственикът на верига аптеки посочи, че му е била определена гаранция в размер на 20 хиляди лева, но не му е била налагана забрана да напуска пределите на страната. Веселин Марешки бе категоричен, че не е удрял служебно лице и подчерта, че самият Костадинов е заявил, че не е бил в заведението в качеството си на такова. Марешки подчерта, че няма как да е изнудвал някого за 10 хиляди лева и допълни, че плаща по хиляда лева дневно на адвокати, тъй като има близо стотина длъжници. Единият от тях му дължи „скромната” сума от два милиона лева. В заключение бизнесменът посочва, че колкото и да се стараят, няма да го накарат да се срамува, че е Марешки.