Заседанието на парламента продължи без депутатите от БСП

Парламентарната група на БСП напусна обидена днешното заседание в пленарна зала.

Днешното заседание на парламента започна със скандали и обиди, което принуди депутатите от БСП да се оттеглят.

Този факт обаче не отменя заседанието и то продължава с участието на другите парламентарно представени партии. Началото на днешния работен ден на народните представители започна с цяла поредица от ксенофобски обвинения, реплики на етническа основа и обиди, съобщи „Дарик”. От ДПС заявиха категорично от парламентарната трибуна, че от днес нататък ежедневно ще съобщават имената на всички уволнени от настоящите управляващи като по този начин ще изпишат летописа на политическата репресия.

[caption id="attachment_431812" align="alignright" width="300"]Заседанието на парламента продължи без депутатите от БСП Заседанието на парламента продължи без депутатите от БСП[/caption]

Очевидно на депутатите на БСП им дойдоха в повече всички тези обиди и те решиха да напуснат групово пленарната зала. Скандалът бе разпален още в началото на днешното парламентарно заседание. В ябълката на раздора се превърна ромската общност и най-вече провиненията им по отношение на представителите на Спешна помощ. Всичко започна с изявлението на съпредседателя на НФСБ Валери Симеонов, който заяви от парламентарната трибуна, че голяма част от ромите са извън закона.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък скочи в защита на ромската общност и упрекна Симеонов, заявявайки, че няма право да обижда цяла една общност, която наброява повече от един милион заради провиненията на част от тях. Валери Симеонов пък припомни за поредицата нападения над медици само през последните няколко дни, както и за случая в училището в Дебелт. Той е категоричен, че раждането на деца в ромската общност от много години насам се е превърнало в доходоносен бизнес.

Илия Илиев от ДПС подкрепи Местан като заяви, че законите в тази държава важат с еднаква сила за всеки един. Валери Симеонов отговори на упрека на Местан посочвайки, че никъде в декларацията си не е споменавал целия ромски етнос, а само за отделни криминално проявени представители, пише pik.bg.