Пламен Орешарски е категоричен, че по-ниските приходи в бюджета са в резултат на политическата нестабилност в страната

Бившият министър-председател Пламен Орешарски разкри причините за по-ниските приходи в бюджета в сравнение с тези, които бяха предварително планирани.

Пламен Орешарски е категоричен, че този факт е в резултат на политическата нестабилност, която цари в страната. Той оспори твърдението на управляващите, че са били завишени нарочно при съставянето на бюджета, за да бъдат оправдани по-високите разходи. Пред БГЕНС Пламен Орешарски посочва, че политическата нестабилност не е мечтаната среда, в която могат да се сбъднат икономическите прогнози. Повече от очевидно е обаче, че на този етап доминира мнението за планиране на „кухи” приходи в бюджета.

[caption id="attachment_428146" align="alignright" width="300"]Пламен Орешарски е категоричен, че по-ниските приходи в бюджета са в резултат на политическата нестабилност в страната Пламен Орешарски е категоричен, че по-ниските приходи в бюджета са в резултат на политическата нестабилност в страната[/caption]

Пламен Орешарски заяви, че в началото на настоящата година приходите изобщо не са изглеждали кухи, но са се превърнали в такива в резултат на цялостното икономическо развитие, което е било повлияно от нивата на политическата нестабилност в страната. Той твърди, че в средата на миналата година, когато управлението на България бе поето от неговия кабинет, състоянието на държавата е било доста по-лошо, отколкото към днешна дата. Орешарски твърди, че нито той, нито някой от министрите му са си позволявали подобни коментари, тъй като основната им задача била да работят за стабилизирането на страната, а не да приказват празни приказки.

Експремиерът е категоричен, че неговият кабинет и БНБ са изработили „много ясен план за действие” по случая КТБ още в средата на лятото. Политическите сили обаче отказали да го приемат. Пламен Орешарски е категоричен, че ако БНБ е трябвало да действа стриктно, съгласно действащото законодателство, на практика това би означавало фалит за банката, какъвто публиката не желаела. Относно казуса с цесиите на КТБ, Орешарски отговори, че те са проблем на банката. В заключение Пламен Орешарски посочи, че най-първата мярка в подобни случаи не трябва да бъде отстраняването на ръководството на БНБ, а да се гледа по-задълбочено на проблемите и да се направят съответните изводи, пише pik.bg.