От БАН очакват динамични атмосферни процеси през ноември

От БАН предупреждават, че времето отново полудява.

Прогнозата на НИМХ към БАН сочи, че ноември ни е подготвил доста изненади по отношение на температурите, които ще са от минус 7 до плюс 20 градуса. Началото на следващия месец ще започне с разкъсване на облачността и затопляне. Над планинските райони ще преобладава слънчево време до средата на първите десет дни от месец ноември. В равнините части пък ниската слоеста облачност и мъглата ще са все по-често срещани явления и температурите ще останат по-ниски.

[caption id="attachment_426412" align="alignright" width="300"]От БАН очакват динамични атмосферни процеси през ноември От БАН очакват динамични атмосферни процеси през ноември[/caption]

От НИМХ към БАН посочват, че в периода 6-10 ноември ще се увеличи динамиката на атмосферните процеси. Метеорологичната обстановка над страната ще се обуславя от циклоналните вихри, които ще създадат валежна обстановка. Въпреки това времето ще остане сравнително топло за сезона. В края на десетдневието се очаква да започне слабо понижение на температурите. През първата половина от второто десетдневие валежите ще спрат и температурите отново ще тръгнат нагоре. Повече ще бъдат слънчевите часове в планинските райони, докато равнинните ще бъдат затиснати от мъгла. В края на първото десетдневие се очаква ново понижение на температурите.

През първата половина на втората десетдневка не се очакват валежи. След временното понижение, температурите отново ще тръгнат нагоре. В планинските райони ще има повече слънчеви часове, докато равнините ще бъдат затиснати от мъгла. На 17-18 се задава ново увеличение на облачността, което ще донесе валежи на много места в страната. Понижение на температурите ще бележи последната десетдневка от месец ноември. В северната част от страната и по високите полета, валежите от дъжд ще преминават в сняг. Временно спиране на преваляванията се очаква в средата на десетдневката. Последните дни от месеца ще бъдат белязани от ново понижение на температурите и нова порция валежи, които в преобладаващата част от страната вече ще са от сняг.

От НИМХ към БАН уточняват, че през тази година средната месечна температура ще е около нормата, пише pik.bg.