Седемте партии се обединиха около идеята за отлагане на фалита на КТБ

Идеята фалитът на КТБ да бъде отложен събра голяма подкрепа сред партиите.

Привържениците на тази идея смятат, че все още има възможност КТБ да бъде спасена като се намери пазарно решение на заплетения казус. За постигнатото съгласие по темата информира лидерът на ПФ – Валери Симеонов. Той посочи, че по време на лидерската среща седемте партии са се обединили около необходимостта срокът за отнемане на лиценза на КТБ да бъде удължен с 30 дни. През това време БНБ трябва да проведе преговори с евентуалните инвеститори.

[caption id="attachment_426406" align="alignright" width="300"]Седемте партии се обединиха около идеята за отлагане на фалита на КТБ Седемте партии се обединиха около идеята за отлагане на фалита на КТБ[/caption]

На този етап интерес са проявили само от ЕПИК, представляващ консорциум от инвеститори. Те обаче настояват за държавна помощ в спасяването на КТБ.

На този етап тяхното предложение все още няма конкретни измерения, твърдят от ЦБ (Централната банка). Ако бъдат приети промените в закона, има шанс да се търси спасителен вариант за КТБ до декември. Светлин Танчев, който е председател на парламентарната група на БДЦ уточни, че по време на лидерската среща всички са били единодушни, че оставката на управителя на БНБ – Иван Искров, е неизбежна. Той обаче е категоричен, че това трябва да се направи разумно, за да се избегне допълнителното влошаване на ситуацията. Решението, което ще бъде взето трябва да е такова, че да минимализира загубите за държавата. Танчев е на мнение, че би било твърде лекомислено да се отстрани ръководството на БНБ, ако няма стабилна кандидатура, както и стратегия за бъдещите действия.

Седемте партии са единодушни, че трябва да бъде сменен и подуправителят на БНБ и ръководител на „Банков надзор” Цветан Гунев. Припомняме, че прокуратурата повдигна обвинение срещу него заради неупражняване на контрол върху дейността на КТБ. За момента обаче няма консенсус за смяната на останалата част от Управителния съвет на ЦБ. Парламентарните групи не стигнаха и до консенсус по въпроса дали да изчакат Иван Искров сам да си подаде оставката или да го принудят чрез законови промени, пише standartnews.com.