Парите от утилизацията на мините в завод „Миджур” са потънали в нечий джоб

Председателят на Фондация „Братя Василеви” Васил Василев направи скандални разкрития за завод „Миджур” в Горни Лом.

Той твърди, че повече от 400 хиляди евро от утилизацията на мините в завод „Миджур”, са потънали в нечий джоб. Според него някой от посредниците е изстискал до крайна степен цената и поради тази причина служителите са били принудени да работят в крайно мизерни условия. Васил Василев е категоричен, че условията на труд в завод „Миджур” в Горни Лом са били неправилни и недопустими. Фактът, че има човешки жертви превръща това производство в нещо, което при всички положения, трябва да бъде отхвърлено.

[caption id="attachment_424958" align="alignright" width="300"]Парите от утилизацията на мините в завод „Миджур” са потънали в нечий джоб Парите от утилизацията на мините в завод „Миджур” са потънали в нечий джоб[/caption]

Васил Василев изтъкна, че е всеизвестен фактът, че обезоръжаването на една мина струва около 5 евро или поне такива са цените за този тип дейност на международните пазари. Въпреки това обаче служителите в завод „Миджур” в Горни Лом са получавали по 32 евроцента на мина. Васил Василев посочва, че на практика това означава, че 4.68 евро от всяка една мина потъват в нечий джоб. Той обаче посочи, че в случа става въпрос за посредници и призова обществото да не си мисли, че собственикът на завода е отишъл и директно е намерил американски или гръцки мини за утилизация. Тази дейност му е подадена от някой, който е изстискал цената до крайна степен, така че собственикът на завод „Миджур” в Горни Лом да бъде принуден да приеме тези условия, само и само да не освободи работниците си. В интервю за Информационна агенция „Фокус”, Василев посочва, че служителите в завода действително са работили при крайно тежки условия.

Според него именно поради тази причина е от изключителна важност да се види какъв е договорът и с кого е сключен, за да стане ясно кой е взел голямата част от тези пари. В заключение Васил Василев посочва, че при утилизацията на 100 хиляди мини при гореспоменатите цифри е повече от очевидно, че в нечий джоб са потънали 420-430 хиляди евро, пише Блиц.