Вероятно няма да има осъден за трагедията в Горни Лом

Институциите са се заели усилено с изясняването на причините, поради които се стигна до трагедията в Горни Лом.

Проучване на вестник „Преса” обаче сочи, че по всяка вероятност за пореден път няма да има виновни, които да се изправят пред съда. Пред медията шефът на Националната следствена служба – Евгени Диков е заявил, че по случая е образувано разследване за причиняване на смърт по непредпазливост. В случая става въпрос за хора, които са изгубили живота си заради немарливо изпълнение на опасна дейност или незнание. Принципно, законът не щади виновните и при подобни ситуации се предвижда от 3 до 5 години затвор, а в особено тежки случаи, какъвто е този – между 5 и 15 години затвор.

[caption id="attachment_424486" align="alignright" width="300"]Вероятно няма да има осъден за трагедията в Горни Лом Вероятно няма да има осъден за трагедията в Горни Лом[/caption]

Евгени Диков увери, че се изземват всички доказателствени материали и документи, които имат отношение към трагедията в Горни Лом. Той изрази надежда, че в най-скоро време смъртта на 15-те жертви ще бъде удостоверена официално, тъй като в района на адския взрив са били открити човешки останки. За разлика от него обаче магистратите са скептични, че някой ще получи присъда за трагедията. Според тях, ако е имало виновен за адския взрив в Горни Лом, то той е сред загиналите и допълват, че по принцип в подобни ситуации се търси отговорност от ръководителите.

Полк. д-р инж. Красимир Петров, който е началник на отдел в дирекция „Логистика“ към щаба на отбраната, е заявил пред вестник „Преса”, че адският взрив в един от производствените цехове в завод „Миджур” в Горни Лом е бил заснет от камери. Той е бил част от екипа, който е извършил огледа на мястото на трагедията в петък. При все, че камерите, които са снимали помещенията вътре и вън, са унищожени, то записите са запазени, тъй като сървърът се намира на доста отдалечено място от района на взрива. Полк. д-р инж. Красимир Петров е категоричен, че по тях може да бъде изяснено какво се е случило в действителност, пише pik.bg.