Преференциалният вот сработи и в листите на ГЕРБ

Цели осем изненади регистрираха ГЕРБ в кандидат-депутатските си листи.

Преференциалният вот е на път да размести сериозно пластовете в кандидат-депутатските листи на партията на Бойко Борисов. Дали случайно или нарочно, факт е, че избирателите са зачертавали номер 9 не само в основната бюлетина, а и в преференциалната. Най-новата изненада за ГЕРБ е регистрирана в Сливен, където втората в листата на партията Галя Захариева е изместена от деветия по ред Петко Ненов.

[caption id="attachment_424512" align="alignright" width="300"]Преференциалният вот сработи и в листите на ГЕРБ Преференциалният вот сработи и в листите на ГЕРБ[/caption]

Водачът на листата в града на стоте войводи Десислава Танева е провела изключително коректна и позитивна кампания, посочват политически наблюдатели. Преференциите сработиха и в листите, чиито водачи бяха Бойко Борисов (в Пловдив), Лиляна Павлова (в Стара Загора) и Цветан Цветанов (в Благоевград). В Пловдив Никола Маневски е получил по-голям процент от преференциалния вот в сравнение с третата в листата Менда Стоянова, която е специалист по финансови въпроси и една от основните депутатки на ГЕРБ.

Същата е и ситуацията в листата на ГЕРБ в Благоевград, която бе оглавена от Цветан Цветанов. В нея под номер девет фигурира името на младата надежда на партията - Кирил Котев, който е получил повече от 4 500 преференциални гласа и така е изместил втората в листата – Даниела Севеклиева. Запознати твърдят, че на Кирил Котев са му били необходими почти още 1 600 гласа, за да е първенец в листата. Преференциалното гласуване е сработило и в Стара Загора, където листата на ГЕРБ бе оглавена от бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Щастливецът, който е получил шанса си благодарение на преференциалния вот е председателят на общинския съвет в Раднево – Димитър Желев.

И той като останалите щастливци, при които късметът е сработил благодарение на преференциалния вот е бил поставен на девето място в листата. Не се изключва обаче вероятността кандидатите от листите на ГЕРБ, стигнали до челната тройка благодарение на преференциалния вот да бъдат помолени да се откажат от депутатското си място в 43-то Народно събрание в името на партийната дисциплина, пише pik.bg.