Търговията с гласове се развива

Нова мода се вихри в търговията с гласове дни преди провеждането на предсрочните парламентарни избори, които бяха насрочени за 5 октомври.

Служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов разкри в ефира на bTV, че ръководеното от него министерство е засякло три опита за търговия с гласове. Избирателите били примамвани с „платен масраф”, посочи Бакалов. Той уточни, че емисари ходят из района на Южна България и разпитвали из кварталите къде има сватба. Емисарите обещавали да платят всички разходи по сватбеното тържество срещу осигуряване на гласове за определена политическа партия.

[caption id="attachment_423201" align="alignright" width="300"]Търговията с гласове се развива Търговията с гласове се развива[/caption]

Министърът подчерта, че за да се избегне търговията с гласове, МВР е осигурила средства за агентура и придобиване на агентурна информация в предизборния процес.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов бе категоричен, че не го интересува кой кого е назначил в министерствата и подчерта, че е предупредил шефовете на всички РУП в страната, че оценката му за тях ще бъде дадена след като минат изборите (т.е. на 6 октомври). Бакалов бе категоричен, че ще ги оценява по работата. По повод на слуховете, че е имал противоречия с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, министърът посочи, че няма такива и подчерта, че няма напрежение помежду им. Той посочи, че управляваното от него министерство трябва да е най-неполитизираната структура, а на практика е точно обратното и този проблем е наслагван с годините. Вътрешният министър подчерта, че откакто е оглавил МВР не е сменил нито един от шефовете на РУП в страната.

Йордан Бакалов призна, че е сменен само шефът на РУП-Шумен, който според него е „оцветен” от БСП. Той бе категоричен, че не е кадрувал и допълни, че всички шефове на Областните дирекции на полицията ще бъдат наблюдавани под лупа и резултатите за тях ще излязат на 6 октомври. В заключение той посочи, че не е редно всяка новодошла власт да сменя шефовете на полицейските управления в страната, пише Блиц.