Осман Октай посочи, че е прогнозирал проблемът в КТБ още през февруари

Осман Октай проговори за сценария в КТБ.

Той посочи, че е прогнозирал задаващите се проблеми в КТБ още през февруари. Според Осман Октай, основната отговорност по казуса КТБ носят БНБ и целия екип на Иван Искров. Бившият втори човек в ДПС посочи, че още през февруари станало ясно, че КТБ действа като пирамида и това ще доведе до сериозни проблеми. Октай не изключи някои от хората, свързани с банката на Цветан Василев да бъдат ликвидирани физически. В ефира на Нова тв бившият доверен човек на Ахмед Доган посочи, че не е подозирал каква лавина от събития се задава и че държавните институции ще се намесят в процесите около трезора.

[caption id="attachment_423197" align="alignright" width="300"]Осман Октай посочи, че е прогнозирал проблемът в КТБ още през февруари Осман Октай посочи, че е прогнозирал проблемът в КТБ още през февруари[/caption]

Осман Октай уточни, че е имал предвид повече изтеглени авоари на държавната банка и пренасочването им към други финансови институции, отколкото фалит на КТБ. Той прогнозира, че ако коалициите, задкулисните договорки и нестабилното управление в България продължат и след изборите, то няма да има воля дори за търсене на решение по казуса КТБ. Осман Октай заяви, че разполага с информация, че службите не работят по събирането на информация за кредитополучателите и кухите фирми, през които са преминали паричните потоци.

Представителят на Реформаторския блок Петър Москов пък бе категоричен, че първият законопроект, който ще внесе в бъдещия парламент ще е този за банките, за да могат хората да си получат веднага депозитите до 100 хиляди евро в КТБ. Той е категоричен, че пет милиарда лева, са били раздадени на 150 получатели. От фирмите, получили тези пари, 59 са без нито един служител и дължат над два милиарда лева. Други 59 фирми пък имат по десет служители и са теглили кредити над един милиард лева. Москов посочи, че от цялата тази статистика става ясно, че КТБ е кредитирала свързани лица, пише Блиц.

В същото време в ефира на bTV, министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов отрече категорично да са изпращали кола на границата за банкера Цветан Василев.