Десетките незаконни ферми може да се окажат причината за потопа в Бургас

Причината за потопа в Бургас, който отне живота на две жени и удави рибарското селище Ченгене скеле, може да се окажат десетките незаконни ферми.

Това отбелязва на страниците си вестник „Стандарт”. Градоначалникът на Бургас Димитър Николов заяви, че се е уверил лично, че има множество постройки, в които се отглеждат животни по деретата. Тепърва обаче ще бъде извършен детайлен оглед, който да установи причината, довела до потопа в Бургас. Цялото трасе по двете дерета ще бъде огледано под лупа, тъй като именно това е мястото, където се събира основно този водосбор и откъдето е дошла голямата приливна вълна, причинила потопа в Бургас. Николов обаче е категоричен, че все още е твърде рано да се вадят кардинални заключения.

[caption id="attachment_421687" align="alignright" width="300"]Десетките незаконни ферми може да се окажат причината за потопа в Бургас Десетките незаконни ферми може да се окажат причината за потопа в Бургас[/caption]

Градоначалникът подчерта, че огледите и последващите анализи трябва да бъдат извършени съвместно от община Бургас и община Созопол, тъй като наводненият район е граничен между двете общини. За разлика от Бургас, в Приморско нямат никакви съмнения, че бедствието, което отне живота на 27-годишен пастир е предизвикано единствено от изсипалия се пороен дъжд. Кметът на Приморско Димитър Германов заяви категорично, че сполетялото ги нещастие е в резултат на природно бедствие, тъй като нямат незаконни постройки, не е установена и човешка грешка. Той уточни, че само в рамките на една нощ в община Приморско са се изсипали повече от 260 литра дъжд на квадратен метър. Вчера Бургас се сбогува с двете жени от града, които бяха погълнати от водния ад на пътя Бургас-Созопол. Общината пое разходите по погребението на двете жертви на потопа в Бургас. 69-годишната Недялка Толева и 21-годишната Камелия Красимирова, която е единствено дете в семейството си издъхнаха нелепо на път за домовете си.

Междувременно експертът по национална сигурност Николай Слатински избухна на страницата си във Фейсбук, че България е държава на господстващата безотговорност и всеобщото вайкане. Той подчертава, че най-точната илюстрация за състоянието на страната ни, е състоянието на системата ни за гражданска сигурност, пише pik.bg.