Петър Чобанов бил поканен лично от Лютви Местан

Бившият министър на финансите от кабинета на Пламен Орешарски – Петър Чобанов разкри причината, поради която е напуснал редиците на БСП.

Петър Чобанов подчерта, че една от основните причини за напускането му, е фактът, че е харесал икономическия план на ДПС и поради тази причина е приел да стане водач на две от листите на партията. Освен това бившият финансов министър получил поканата да се влее в редиците на ДПС лично от председателя на партията Лютви Местан. Петър Чобанов и Лютви Местан се опознали в процеса на работа, след като станал министър. Известно време Чобанов изпитвал колебания дали да продължи в политиката, тъй като мандатът на министър свършил предсрочно, но в крайна сметка решил да остане.

[caption id="attachment_421405" align="alignright" width="300"]Петър Чобанов бил поканен лично от Лютви Местан Петър Чобанов бил поканен лично от Лютви Местан[/caption]

Петър Чобанов направи и коментар на реакцията си около кризата, в която се намира КТБ. Той подчерта, че в разговорите си с отговорния орган БНБ, от КТБ били категорични, че могат да се справят сами. Бившият финансов министър заяви, че не носи отговорност за стабилността на която и да е банкова институция и избягва да коментира темата КТБ, тъй като БНБ е институцията, която трябва да даде отговор на редицата въпроси. Тъй като именно БНБ е отговорна за случващото, тя е и институцията, която трябва да комуникира с медиите и с КТБ. На нея се пада и задачата да определи дали системата е стабилна, тъй като тя е компетентният орган, категоричен е Петър Чобанов.

Петър Чобанов отхвърли упрека, че е нарушен прагът за държавни влогове в КТБ и допълни, че в края на управлението му в министерството на финансите, държавните средства в КТБ са били под допустимия праг, пише pik.bg. В заключение бившият финансов министър посочи, че е напуснал БСП, тъй като те са се обявили категорично за ляв завой, а по този начин той не би се чувствал добре в партията.