Подмениха историята! Вижте новата „истина“ за смъртта на Апостола в учебниците

Подмениха историята! Вижте новата „истина“ за смъртта на Апостола в учебниците
5 (100%) 1 vote

Подмениха истината за смъртта на Апостола в учебниците по история, родители възмутени

Истината за смъртта на Апостола бе скандално подменена в учебниците по история за трети клас, а родителите скочиха възмутени. Съвременните автори на учебници решиха да не „обременяват“ детското съзнание с фактите около смъртта на Апостола и да напишат нова история на България. Резултатът бе вълна от възмущение заради подменената история и „словесен линч“ на авторите в социалните мрежи.

Според урок по история в учебник за трети клас Васил Левски не е бил арестуван от османска потеря, а за поп Кръстьо, който го предава, дори и ред не се споменава. Не се споменават и обстоятелствата около залавянето на Левски, а вместо това на децата се разказва съвсем друга история.

„Полицията заловила Апостола. Съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“, гласи кратко резюме от урока по история за смъртта на Левски.

Подмениха историята, пренаписват смъртта на Левски

Подмениха историята, пренаписват смъртта на Левски

Така най-общо, авторите на учебниците за трети клас обясняват какво се е случило с Левски. Няма и ред за делото на Дякона, нито за начините, по които се е налагало да се укрива, както и кой точно го е заловил, как го е заловил и кой е издал присъдата. Фактите около смъртта му, че Левски е загинал обесен край София, обаче са премълчани.

Istoria

В социалните мрежи вече се чуха първите думи на възмущение срещу подменената история. „Това не е нехайство, а целенасочено, престъпно и злонамерено унищожаване на българите като нация“, „Това е направо цинично! Кой е писал този учебник?“, „Как може подобни недомислици да се преподават на децата?!“, „Защо криете истината, на какво учите малките?“, гласят коментари. Към днешна дата родители масово се оплакват из форумите от некачественото подаване на информация в учебниците. Историята за смъртта на Апостола обаче възмути цялата мрежа.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

6 коментара to “Подмениха историята! Вижте новата „истина“ за смъртта на Апостола в учебниците”

 1. Nikolay Petrov

  авг. 30. 2014

  Dali ne sa go presledvali i osadili za ubiistvoto na chiraka ot Lovech ?…

 2. Анес Анесов

  авг. 31. 2014

  НАПИШЕТЕ ИМЕТО И АДРЕСА НА ТОЗИ ,КОЙТО Е НАПИСАЛ ИСТОРИЯТА !!!

 3. Мая Георгиева

  авг. 31. 2014

  Професор д-р Мария Радева, Мария Манева и Милка Русинчовска – Мандова. Браво на тези " народни будителки" !

 4. Мая Георгиева

  авг. 31. 2014

  Професор д-р Мария Радева, Мария Манева и Милка Русинчовска – Мандова. Браво на тези " народни будителки" !

 5. Юлия Лазарова

  авг. 31. 2014

  Най-много се страхувам,че догодина Марти ще е ученик в България!

 6. Диана Зулчева

  сеп. 01. 2014

  Не, те не само подменят историята ни, те я заличават. При това го правят нагло и агресивно. Гледах изстъплението им в сутрешния блок по бтв. Според тез академични умове, третокласниците асоциират „полиция“ с „турци“, тъй като след като са написали, че Апостола е заловен от полицията, то нямало коя друга да е тази полиция, освен турската. Т.е., вместо да опишат с простички думи делото на най-великия българин и факта, че е заловен от турската потеря, те „разчитат“ на асоциацията на 9-годишни деца, само и само да не нарекат нещата с имената им, тъй като това било, според професорката, в синхрон с европейската повеля. Асоциацията, обаче, не може да бъде контролирана и е всеобхватна. Така, че не ми се мисли каква асоциация ще предизвиква у децата изобщо думата полиция. Възхитена съм от директора на историческия музей в Добрич. Хората видяха и си направиха извода. Искам да кажа следното: ние, БЪЛГАРИТЕ, сме като тръстиката. Колкото и да ни мачкат, в момента, в който си махнат ботуша, ние се изправяме. И след като се одобряват подобни учебни помагала /сърце не ми дава да ги нарека учебници/, задължение на всеки българин е да преподава на децата си история в къщи.

Добавете коментар