Георги Близнашки бе упрекнат в конфликт на интереси

Служебният премиер Георги Близнашки бе даден на прокуратурата от председателя на партия „Атака” Волен Сидеров.

В сигнала срещу Георги Близнашки, Сидеров посочва, че е участвал в дружества и е бил в конфликт на интереси. Националистът посочва, че участието на Георги Близнашки в търговски дружества е явен конфликт на интереси. По повод встъпването в длъжност на новия служебен кабинет, в публичното пространство изтече информацията, че новоназначеният премиер Георги Близнашки е в конфликт на интереси по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

[caption id="attachment_419723" align="alignright" width="300"]Георги Близнашки бе упрекнат в конфликт на интереси Георги Близнашки бе упрекнат в конфликт на интереси[/caption]

В интернет пространството бе публикувана Декларация, по чл.12, ал.1 във връзка с чл.5 от закона, с вх.№02-17-19 от 12.08.2014 г, от която е видно, че Георги Близнашки нарушава разпоредбата на чл.5 ЗПУКИ, тъй като към момента на назначаването. Служебният министър-председател е декларирал, че е член на орган за управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, кооперация или търговско дружество. При все, че изрично е посочено едно сдружение и едно дружество, той не е предприел необходимите действия, за да отстрани тази несъвместимост.

Освен това се посочва, че първоначално въпросната декларация е била подписана от служебния премиер Георги Близнашки, но на по-късен етап неговият подпис е бил заличен. Този факт поражда известна доза съмнения, че е процедирано по този начин, за да се избегне образуването на наказателно производство по чл.308 от Наказателния кодекс срещу премиера Георги Близнашки. Предвид изложените по-горе факти, националистът Волен Сидеров настоява да бъдат предприети необходимите действия по преценка на Прокуратурата за установяването на това дали Георги Близнашки е прекрачил закона, извършвайки престъпление по чл.308 от НК. Сидеров подчертава, че ако бъде установено подобно нарушение, Георги Близнашки задължително трябва да бъде подведен под наказателна отговорност, пише Блиц.

По всичко личи, че макар и за малко време на премиерския стол, всяко действие на Георги Близнашки ще бъде наблюдавано много внимателно.