Острите въпроси на Илиана Беновска отново останаха без отговор

Журналистката от Радио К2 Илиана Беновска прекъсна днешната церемония по предаването на властта между кабинета на Пламен Орешарски и този на Георги Близнашки.

Церемонията се проведе в Гранитната зала на Министерски съвет пред погледа на представителите на редица медии. Илиана Беновска едва изчака края на речта на досегашния министър-председател Пламен Орешарски и преди служебният премиер Георги Близнашки да вземе думата, тя зададе остър въпрос. Илиана Беновска попита Пламен Орешарски защо е премълчал и как смята да се извини на българското общество за своето управление в продължение на година и два месеца по времето, на което се задълбочиха далаверите в енергетиката и не бе извършена никаква реформа в правосъдната система по повод осемгодишния мониторинг.

[caption id="attachment_418465" align="alignright" width="300"]Острите въпроси на Илиана Беновска отново останаха без отговор Острите въпроси на Илиана Беновска отново останаха без отговор[/caption]

Журналистката подчерта, че Министерството на вътрешните работи и службите му, са се превърнали в репресивни органи, а средствата по четири от европрограмите са били спрени. Илиана Беновска помоли Пламен Орешарски да отговори на тези питания, подчертавайки, че ги задава с цялото си уважение към него. Бившият министър-председател обаче се опита да се измъкне ловко от неудобната ситуация, обещавайки, че ще отговори на тези питания на отделна пресконференция, допълвайки, че не смята, че мястото им е тук. Острата журналистка обаче не остана длъжна и на свой ред попита защо отказва да отговори, подчертавайки, че мястото е тук, тъй като отиващото си правителство е изпълнявало политическите поръчки като кукли на конци. В този ред на мисли Илиана Беновска попита и от кого са били давани тези поръчки.

Тя бе категорична, че отиващият си премиер дължи отговорите на тези въпроси на българското общество и подчерта, че според нея служебният премиер Георги Близнашки няма да има нищо против това. Разбира се, верен на себе си докрай, Пламен Орешарски отказа категорично да се впуска в подробности по темата, изнизвайки се с аргумента, че многократно е отговарял на въпросите на Илиана Беновска. Той отново напомни на Беновска, че мястото на тези въпроси не е тук, подчертавайки, че ако всеки журналист реши да задава въпроси, церемонията ще се опорочи съвсем, пише pik.bg.