Живакът на Цар Киро му бил необходим за добив на злато

Цар Киро не спира да изненадва прокурори и журналисти.

За новото предназначение на живака неочаквано обявиха от Апелативна прокуратура-Пловдив, след като дни наред се говореше, че това опасно отровно вещество било нужно на Цар Киро за направата на „мръсна” бомба. В Пловдив апелативните магистрати потвърдиха мярката „задържане под стража” на Кирил Рашков, наложена му пловдивския Окръжен съд - съобщи Радио Пловдив.

Цар Киро не се яви на заседанието заради лошото си здравословно състояние – проблеми със сърцето съпроводени от обострен диабет. Съдиите от Апелативния съд счетоха, че има обосновано предположение, че Рашков може да е извършил престъпленията, за които е обвинен, и го остави в ареста. Три са обвиненията срещу Цар Киро – за контрабанден внос и за държане на особено опасното вещество живак и за притежание на антични монети, открити в жилището му (Кирил Рашков обитава хотела си до Понеделник пазара в Пловдив). „Има данни, че обвиняемият е искал да добива злато по архаична технология и затова му е бил необходим живакът. Този метод е остарял, опасен е не особено ефективен” – разясни апелативният прокурор Андрей Атанасов. Той добави, че в жилището на Цар Киро са открити и 25 антични монети, чиято стойност се изчислява със съдебна експертиза. Най-тежкото обвинение на прокуратурата е за контрабандата и ако то се докаже, Кирил Рашков може да получи затвор до 15 години – поясни държавното обвинение.

[caption id="attachment_416966" align="alignleft" width="300"]Цар Киро Цар Киро остава в ареста[/caption]

Според защитничката на Цар Киро адвокат Росица Драгинова притежанието на живак не попада под ударите на Наказателния кодекс. Тя даде пример с акцията на екоминистерството, с която на 20-и октомври ведомството призовава гражданите да предадат на определени пунктове притежавани от тях опасни вещества, включително и живак. „Не може всеки, който предава живак или има живачен термометър, да бъде арестуван” – контрира адвокат Драгинова. Според нея живакът може да се използва в медицината, за направата на пломби (амалгамата е смесване на живак и сребро) в стоматологията, примерно.

Драгинова заяви, че подзащитният й твърдял, че живакът не е негов. Припомняме, че Цар Киро бе арестуван на 10 юли, като първоначално обвиненията срещу него бяха за притежание и трафик на амфетамини. На следващия ден прокуратурата му повдигна обвинение са контрабанден внос на 500 грама живак от Турция. Живакът е използван от древни времена за добив на злато. По тази технология са работили и някои алхимици в средните векове.