Иван Костов смята, че актуализацията на бюджета е повече от наложителна

Бившият премиер Иван Костов е категоричен, че само двама души биха могли да се справят със създалата се у нас криза.

По повод вчерашната градушка с големина на орех, която помля София и Монтана и взе една жертва Иван Костов бе категоричен, че е крайно време българското общество да се научи да се застрахова и допълни, че в цял свят е така. Управителят на Лабораторията за управление на риска Иван Костов заяви в ефира на Нова тв заяви, че е дошъл в медията, за да предупреди българското общество, че страната ни е в обща криза. Той е категоричен, че щом има криза в три сектора, то на управляващите задължително трябва да им светне червената лампичка.

[caption id="attachment_415621" align="alignright" width="300"]Иван Костов смята, че актуализацията на бюджета е повече от наложителна Иван Костов смята, че актуализацията на бюджета е повече от наложителна[/caption]

Иван Костов подчерта дебело, че в България кризата вече се е разпространила в пет сектора и положението не е никак розово. Командирът уточни, че кризата отдавна е обхванала секторите на енергетиката, политиката, националната сигурност, социалната мрежа, визирайки здравеопазване и образование и разбира се не на последно място икономиката и финансите. Това на практика означава, че страната ни е сериозно застрашена. Иван Костов обаче е на мнение, че икономистите биха могли да поспорят дълго дали България се намира в икономическа криза.

Бившият премиер смята, че бюджетът задължително трябва да бъде актуализиран, макар и това да предизвика шок, тъй като обикновено означава орязване на разходите. Той обаче държи да се знае, че държавата изобщо не е пред фалит и подобни твърдения са плод на спекулации. Според него изобщо не трябва да се говори за намеса на Международния валутен фонд, тъй като евентуална подкрепа в рамките на Европейския съюз ни е напълно достатъчна.

В заключение Командира посочи, че е от изключителна важност какво ще е служебното правителство и подчерта, че само двама души могат да се справят със ситуацията. Единият от тях е Калин Христов, който сега е подуправител на БНБ, а другият – Светослав Гаврийски, който е създал валутния борд, пише pik.bg.