Гробището в кв. „Аспарухово” се свлича към къщите

Само няколко дни след апокалиптичното наводнение, жителите на варненския квартал „Аспарухово”, са изправени пред нов ад.

Репортаж на bTV показа, че има вероятност всеки момент гробището, което се намира над квартал „Аспарухово” да започне да се свлича към къщите, които се намират на по-ниското. Местните хора, които познават добре релефа на местността живеят в постоянен страх от задаващата се нова опасност. Пороят, който заля Варна през последните няколко дни е на път да активира свлачища не само в най-пострадалия квартал „Аспарухово”, а и из целия град. Едно от тези свлачища заплашва да смеси мъртви и живи, притеснени са жителите на най-пострадалия квартал.

[caption id="attachment_414076" align="alignright" width="300"]Гробището в кв. „Аспарухово” се свлича към къщите Гробището в кв. „Аспарухово” се свлича към къщите[/caption]

Хората се жалват, че вече има довлечени гробищни плочи до домовете им, което показва, че гробището вече е започнало да се свлича. От Община Варна обявиха, че са наясно с опасностите, които крие активизирането на свлачища. Поради тази причина те са се обърнали към експерти от БАН и „Геозащита”, които са натоварени със задачата да обследват опасностите в района.

По-рано днес започна евакуацията на бедстващи семейства от варненския квартал „Аспарухово”. Информацията бе съобщена лично от кмета на града Иван Портних, който подчерта, че няколко семейства вече са евакуирани. През днешния ден ще бъде извършена евакуацията на 68 къщи, които се намират в района на свлачището или представляват конструктивна опасност. Иван Портних подчерта, че продължават огледите на зданията и съществува вероятност броят на опасните сгради да нарасне. Пред радио „Фокус”-Варна, градоначалникът заяви, че евакуираните семейства са настанени в общинската база, в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова”, както и в други общежития, където са създадени условия. Част от евакуираните семейства са предпочели да се настанят при приятели и близки.

Днес Общинският съвет във Варна ще проведе извънредна сесия, на която ще бъде взето решение за подпомагане на семействата на жертвите на апокалиптичното наводнение. Военноморските сили разпънаха полева кухня в опустошения от природната стихия квартал, пише pik.bg.