Пламен Орешарски научил последен, че ще подаде оставкаПламен Орешарски

се озова в центъра на грандиозен скандал. Премиерът до последно не знаел, че ще подава оставка и че от ръководството на БСП искат от него да разпусне кабинета. Новината научил едва към 13 часа следобед, след като Сергей Станишев пуснал бомбата. Още ден преди това с действията на партийния лидер обаче били наясно трима от министрите в кабинета му. Все пак премиерът проведе закрито заседание, на което правителството даде отчет за действията си пред социалистите. Министър-председателят не е направил никакви коментари за ситуацията, но според негови сътрудници е бил бесен, че трима души от кабинета му са научили още преди Сергей Станишев да обяви, че иска оставката на Пламен Орешарски, а никой от тях нищо не е казал. Служители от здравното и просветното министерство съобщават, че здравния министър Таня Андреева била съвсем наясно със съдбата на кабинета. Същото се отнасяло и за просветния министър  Анелия Клисарова, която имала готовност веднага да освободи кабинета си, след като правителството подаде оставка. [caption id="attachment_412819" align="aligncenter" width="300"]Пламен Орешарски до последно не знаел, че му искат оставката Пламен Орешарски до последно не знаел, че му искат оставката[/caption] Що се отнася до доклада на правителството, като свои успехи, кабинетът посочи повишаването на заплатите, развитие на икономиката и ръст на БВП, пише "Стандарт". Като слабост отчитат проблеми във финансовата сфера и ниската събираемост на задълженията от приходните агенции. Четете още:

При напускането на „Позитано“ 20 Пламен Орешарски отказа да коментира дали има някакво развитие по случая. Той обяви, че дебатите сред социалистите продължават, но не спомена нищо относно оставката си. 

Според последните новини се очаква разпускане на кабинета до края на седмицата, а премиерът да подаде оставка още в петък. Засега не е ясно дали наистина ще има предсрочни избори през юли, както се говори, или ще се изчака до октомври.