Партията на Николай Бареков злоупотребила с лични данни

Грандиозната измама на партията на Николай Бареков – „България без цензура” излезе наяве.

Измамите на партията на Николай Бареков „България без цензура”, бяха разобличени от разследване на bTV. Медията показа формални дарители на „България без цензура” за по 1 000 лева. Единият дарител е безработна жена, а другият дарител – жена, която е пенсионер по болест. Сами се досещате, че за тези хора е невъзможно да заделят подобна сума, за да я дарят на „България без цензура”.

[caption id="attachment_412324" align="alignright" width="300"]Партията на Николай Бареков злоупотребила с лични данни и дарения Партията на Николай Бареков злоупотребила с лични данни и дарения[/caption]

bTV твърдят, че има и злоупотреба с лични данни. Една от жените се съгласила да бъде застъпник на партията на Николай Бареков и по този начин се сдобили с личните й данни. Другата пък разказва, че била поканена на предизборния концерт в столицата, а данните й били записани в автобуса, който бил специално осигурен за случая. След това данните им били използвани, за да се имитира дарението от по хиляда лева. И двете жени са категорични, че не са дарявали и стотинка за „България без цензура”. Съселяните им разказват, че и двете живеят в бедност и не биха могли да си позволят да дарят такава огромна сума, пише pik.bg.

Паралелен репортаж на Нова тв пък изобличава партията на Николай Бареков как плаща пари на ръка на наблюдателите си на евроизборите. Подобни действия са категорично забранени от Изборния кодекс. Разследващите случая журналисти твърдят, че са били информирани за нарушението от хора в списъка на наблюдателите и им предложили да заснемат със скрита камера даването на пари на ръка. Най-интересното е, че в плащанията е замесена и една от фирмите за бърз кредит. Все още обаче не е ясно дали този ангажимент е поет от фирмата или е просто лична инициатива на някой от служителите й, който е привърженик на Николай Бареков.

За момента от фирмата отказват да се ангажират официално с подобно действие. Представителят на „България без цензура” – Васил Василев е категоричен, че преди да се направи какъвто и да било коментар по случая, трябва да бъде извършена проверка, пише Блиц.