Земетресенията зачестяват, става опасно

След двата сериозни труса, които разлюляха румънската планина Вранча и засегнаха пограничните райони на страната ни, жената-сензор Мая Попова направи доста стряскаща прогноза.

Трусовете, които отбелязаха тенденция към повишаване докараха хората до истерия и им припомниха ужаса от разрушителното земетресение от 4 март 1977 г. Сеизмолози и жената-сензор Мая Попова разкриха, че и занапред се очакват подобни „разклащания”. Попова предрече, че в дните до Великден предстоят още силни трусове. Тя обаче побърза да успокои хората, че силата им няма да надвишава 6 по скалата на Рихтер. Запознати посочват, че разрушителен за този район би бил трус със сила по-голяма от 7 по Рихтер.

[caption id="attachment_404463" align="alignleft" width="300"]Жената-сензор Мая Попова вещае нови трусове около Великден Жената-сензор Мая Попова вещае нови трусове около Великден[/caption]

Шефът на специалистите по сеизмология от БАН проф. Емил Ботев обаче е на мнение, че за България не съществува опасност от подобен трус при положение, че е на разстояние от около 200 километра. Той подчертава, че за да разклати по-силно територията ни, трус в района на Вранча с магнитуд от 6 по Рихтер, трябва да има доста специфично физично излъчване и допълни, че подобни явления се случват твърде рядко. Проф. Ботев подчерта, че в момента не може да се твърди, че в района на Вранча има прекомерна бъдеща сеизмологична активност. Статистиката за румънската планина сочи, че за този район биха били катастрофални земетресения със сила между 7 и 7.5, но анализирайки ситуацията, сеизмолозите не очакват подобен трус.

В този ред на мисли, жителите на пограничните райони трябва да бъдат спокойни, тъй като не се задава нищо, което е по-различно от обичайното. Още повече, че след труса през 1977 година, местното строителство се извършва така, че да е устойчиво на земни трусове. Специалисти успокояват, че дори да ги застигне подобна атака от земни трусове, те няма да са животозастрашаващи. Фактите обаче сочат друго и безспорно са доста обезпокоителни – румънските власти, които непрестанно следят уредите предупредиха хората в района на Вранча да очакват нови силни трусове в близките месеци и допълват, че от средата на ноември до момента е имало над 30 земетресения и тенденцията е към увеличение, пише pik.bg.