Разкритието бе направено в ефира на TV7 от депутата Кирил Добрев

От скандалното тефтерче на Филип Златанов, изплува и името на министъра по управлението на европейските фондове – Томислав Дончев.

Това стана ясно от думите на депутата от червените редици Кирил Добрев, изречени в ефира на TV7. В подкрепа на думите си, Добрев цитира записки от скандалното тефтерче на приближения до ГЕРБ Филип Златанов, който бе шеф на Комисията за конфликт на интереси по време на тяхното управление. Във въпросното тефтерче, което се превърна в горещ картоф за властта, Златанов бе водил записки с абревиатури на имена, срещу които са били отбелязани съответните инструкции за действие.

[caption id="attachment_403777" align="alignleft" width="300"]И Томислав Дончев фигурира в скандалното тефтерче И Томислав Дончев фигурира в скандалното тефтерче[/caption]

Депутатът от Коалиция за България посочи, че когато комисията е излязла от заседание, е станало ясно, че има сигнал срещу Жулиета Хубенова, който е подаден на 19 (четвъртък). В телефонно обаждане, Томислав Дончев нарежда проблемът да се решава безболезнено и бързо. Добрев посочи, че си е направил труда да извърши справка в интернет и се е оказало, че Жулиета Хубенова, която е била зам.-министър на икономиката и туризма по време на управлението на ГЕРБ, си е подала оставката. В мотивите за оставка се посочва „собствени причини”.

Червеният депутат бе категоричен, че Томислав Дончев е човекът, който трябва да отговори на въпроса „Защо?”. Той припомни и за унищожителния доклад на Европейската комисия, в който самият Томислав Дончев е посочен неколкократно, визирайки злоупотребите с евросредства. Добрев подчерта, че е факт, че на въпросната дата – 19 (четвъртък), Томислав Дончев е провел разговор с Филип Златанов. Не е ясно обаче какви са били нарежданията – дали Дончев е искал Жулиета Хубенова да остане на поста си или да си отиде, може само да се гадае или пък да бъде пояснено от бившия министър по управлението на европейските фондове.

В заключение Добрев посочи, че Жулиета Хубенова е отговаряла за програмата „Конкурентоспособност”, а съпругата на Дончев – Светлана Дончева също е била част от процедурата, пише novini.bg.