Температурите ще се понижат още следобед

Синоптиците от НИМХ към БАН предупреждават, че поредната порция сняг, ще ни връхлети изведнъж.

Макар тази зима да приличаше повече на пролет (поне до момента), по всичко личи, че Баба Марта няма да изневери на традициите и отново ще си изтупа юргана. Капризите й и този път няма да имат край – току се покаже слънчице иззад облаците и в следващия момент завали силен дъжд или пък задуха вятър. През днешния ден вятърът ще довее в страната ни студен въздух. В Източна България вятърът ще е слаб до умерен, докато на изток-североизток ще е силен.

[caption id="attachment_378477" align="alignleft" width="300"]Снегът ще ни връхлети изведнъж Снегът ще ни връхлети изведнъж[/caption]

Времето ще се задържи облачно, с обичайните през последните няколко дни превалявания от дъжд. Понижението на температурите ще се усети още в следобедните часове в Лудогорието, Предбалкана и Добруджа. Това ще доведе до примесване на дъждовете със сняг. През нощта срещу първия ден от новата работна седмица по високите полета на западната част на страната ще завали сняг. Максималните температури ще достигнат стойности 4-9 градуса. Малко по-топло ще е в крайните югозападни части, където термометрите ще сочат 12-14 градуса. За района на София синоптиците предвиждат максимална температура около 5-6 градуса.

Атмосферното налягане ще се запази почти без промяна и ще остане по-високо от средното за този месец от годината. Това прогнозира дежурният синоптик на НИМХ - Христо Христов. Облачно с валежи от дъжд ще остане времето и по Черноморието. Вятърът в този район ще е силен и ще се ориентира от североизток. Вълнението на морската вода ще е умерено – около 4 бала. Максималната температура на въздуха няма да се различава много от тази на водата – между 5 и 7 градуса.

За радост на любителите на зимните спортове, в планинските райони ще вали сняг. Поривите на вятъра, който се ориентира от североизток ще са силни, а видимостта ще е много намалена. Температурата на височина 1 200 метра ще достигне максимална стойност около 2-3 градуса, а на 2 000 метра – минус 6 градуса, пише pik.bg.