Основната тема на заседанието е Украйна

Премиерът на Република България - Пламен Орешарски свиква Съвета по сигурността към МС от 17 ч. днес.

Информацията бе съобщена от правителствената пресслужба. Основната тема, която ще бъде обсъдена на заседанието е все по-нагнетяващата се ситуация в Украйна. По време на заседанието трябва да бъде изработена единна позиция на страната ни, предвид извънредният Европейски съвет, който е насрочен за четвъртък. На него правителствените и държавните ръководители ще обсъдят ситуацията в Украйна.

[caption id="attachment_319609" align="alignleft" width="300"]Орешарски свиква заседанието заради нагнетената обстановка в Украйна Орешарски свиква заседанието заради нагнетената обстановка в Украйна[/caption]

Вчера вътрешният министър на Република България Цветлин Йовчев призна в прав текст, че кризата в Украйна заплашва страната ни. Той уточни, че заплахите, са основно икономически. Признанието от министър Йовчев дойде по време на редовното заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешен ред“, което се проведе в Брюксел. Вътрешният министър подчерта, че съществува голям риск да бъдат нарушени доставките на природен газ, допълвайки, че всички останали рискове са с минимална степен на вреда по отношение на националната ни сигурност. България може да бъде поставена пред изпитание при евентуална миграционна вълна.

Министър Йовчев заяви, че предвид ключовото географско разположение на Украйна, откъдето минава голяма част от трафика от североизток, съществува реална опасност от затруднения, в това число и доставките на някои стратегически суровини като ядреното гориво например. Той подчерта, че това са преките заплахи за страната, допълвайки, че съществуват и косвени такива, тъй като ако региона бъде трайно дестабилизиран, ще окаже много други косвени ефекти върху България.

Премиерът Пламен Орешарски също заяви, че ситуацията в Украйна е много нагнетена и призова всички страни да се въздържат от провокации. Той подчерта, че ситуацията там представлява сериозна заплаха за сигурността на цяла Европа. Външният ни министър Кристиан Вигенин бе на среща в Брюксел с колегите си от общността. Той заяви, че решението ще стане ясно една когато станат ясни позициите и на останалите партньори от Европейския съюз, пише Блиц.