Жалва се от Петков, Първанов и Филчев

Оказва се, че босът на bTV Красимир Гергов е бил изнудван по най-безцеремонен начин от силовака на партията-столетница Румен Петков.

Още по-фрапиращ е фактът, че негови съучастници са били бившият главен прокурор Никола Филчев и президентът Георги Първанов. Сензационното разкритие бе направено днес от председателя на „България без цензура” Николай Бареков. Той обяви пред информационна агенция „ПИК”, че именно Петков е бил двигателят на целенасочената атака срещу Красимир Гергов. Стигнало се е дори до там, че му е бил отнет и международният паспорт. Според Бареков основната цел на натиска е била Петков да получи огромно влияние над медията.

[caption id="attachment_266790" align="alignleft" width="300"]Гергов се жалва от Петков, Първанов и Филчев Гергов се жалва от Петков, Първанов и Филчев[/caption]

След разследване, проведено от прокуратурата се твърди, че през 2004 година Гергов е предложил два записа на заповед на ексдиректора на БНС Кирил Гоцев на обща стойност 25 хиляди лева, шефът на bTV бе изправен пред Темида. Обвинителното ведомство твърди, че средствата са дадени, за да не бъде сключен договорът за закупуване на рекламно време с руската фирма "Видео интернешънъл". От медийни публикации става ясно, че Кеворк Кеворкян е задвижил делото срещу Гергов като е подал сигнал до прокуратурата. Според неофициално потвърдена информация, по онова време Кеворкян е бил много близък с главния прокурор Никола Филчев.

Красимир Гергов потвърди информацията, че международният паспорт му е бил отнет от тогавашния главен прокурор и допълни, че поради тази причина възнамерява да съди държавата пред Европейския съд в Страсбург. По това време вътрешният министър Румен Петков е бил в добри отношения с Филчев, твърди той. На въпроса дали Петков е упражнявал натиск върху него и bTV, Гергов отговаря, че предпочита да изтрие спомените от главата си за това време, допълвайки, че е било ужасно. Гергов определя този период като най-лошия в живота му.

В заключение Гергов посочва, че е бил подсъдим на първа и втора инстанция, но в крайна сметка делото е приключило с оправдателна присъда, пише pik.bg.