Историкът проф. Андрей Пантев в интервю за „Уикенд“ прави анализ на поведението на съвременните ни депутати

„В последното ни НС депутатите са по-добре облечени, по-изискано имам предвид, боравят доста добре с парламентарния речник, който не съдържа повече от триста, триста и няколко думи. Различието е, че лицемерието при тях е малко по-голямо. При нас имаше личности като например моят приятел професора от Пловдивския университет Огнян Сапарев. Тези хора имаха характер“ – споделя в интервюто проф. Андрей Пантев.

Проф. Андрей Пантев: Депутатите ни ползват по 300 думи на кръст!
Проф. Пантев е депутат в 3 парламента

Попитан какво мисли за харвардския ценз на представителите на изпълнителната власт, проф. Пантев отвръща: „Харвард изпадна в доста съмнително като престиж състояние, защото тези хора – завършили, незавършили, присъствали на курсове или пък преминали през целия процес на образование, не се показаха толкова инициативни и подходящи за управление на държавата. В миналото има българи, завършили във Виена, в Париж и Лондон, но като са се връщали в родината са ставали първо чиновници, а не министри“ – счита историкът.

„Изобщо тази идея, че всеки, който е завършил в чужбина, носи някакви неопровержими качества, на мен ми се вижда малко съмнителна. И действията на тези хора не показват кой знае какъв финес и мъдрост в образованието, в културата, в стопанството и т.н.“ – смята проф. Андрей Пантев.

Източник: „Уикенд“