"Имаме ясна позиция - Асен Василев и Кирил Петков, с посредниците си, от април досега изсмукаха от държавата стотици милиони, при действащ договор с "Газпром" на 260 лв. ", каза в Кюстендил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той посочи, че "колегите от "Да, България", които са честни хора", са се подвели и са започнали да правят протести, за да не се върне "Газпром". "Много хитро Асен Василев вчера се възползва, като каза, че какво лошо има всъщност в това "Газпром" да даде евтин газ. Шест месеца по близо 150 милиона на месец откраднахте чрез посредниците си, да купувате газа от "Газпром". Ако и този път българите са наивни, и Господ няма да ги спаси", посочи още Борисов, цитиран от БТА.

"Разбирате ли какво правеха досега - спряха договор с "Газпром", това беше изгодно за "Газпром", защото, вместо да си продава газа на 260 лв., той го продава на 321 лв. за България". Сиреч, "Газпром" не само, че си получава парите, но хайдуците покрай Асен Василев ви измамиха, събраха ви парите", коментира още Борисов.

Той посочи, че завчера служебното правителство е дало 800 милиона, за да изкупят пак руския газ.

"Да си напълнят до последно гушите и когато Асен Василев, понеже е умен, видя, че индустрията, бизнесът, всичко фалира, вчера излезе и каза - еми какво, да го докарат в Чирен, какво лошо има. Много интересно Христо Иванов и "Да, България" ще излязат ли на протест сега - пред Президентството или ще отидат пред Партията на промяната да протестират", допълни лидера на ГЕРБ.

Борисов посочи, че не е изненадан от това, че вчера Асен Василев е казал, че има идеологически противоречения с "Да, България". "Аз съм сигурен, че е така, защото "Да, България" са всичко друго, но не и проруски", коментира още Борисов. Той допълни: "В момента е последната фаза на играта с "Газпром" на Киро и Асен, да откраднат милиард за тези шест месеца. Втори път тази кражба ще продължи догодина. За тези месеци, ние сме изкупили същия този руски газ през посредниците на 60 процента по-скъпа цена. С този форсмажорен договор "Газпром" след година - две ще ни осъди. Не само че не сме получили газа, ще го платим, а в същото време сме го платили на посредници. Разбирате ли врътката? Около 800 милиона евро ще ни осъди, защото Асен Василев така са се месили с Петков, че да може да ни осъди. Единственото правилно решение тук е - да договорят това количество 100 процента диверсификация от "Газпром". Има сто начина да се докара не по-скъп газ. А когато имаш конкурент в лицето на руския газ - всички доставчици при една пазарна икономика ще свалят цените. Стига държавата да не продължава да налива милиарди", коментира още Борисов.

Борисов посочи, че истински вярва, че здравият разум в България ще се върне на тези избори." Всички казват: "Трябва да продължите". Ами колко храмове и манастири бяха построени и ремонтирани. Като гледам "Струма" сега - спряха я и нея. Спряха "Хемус", спряха Търново. Година и половина - нищо".

"Умолявам Радев да разпореди на премиера си, на финансовия си министър да ги накарат да направят тригодишна рамкова прогноза за финансите на тази държава. И ще се отчаете от това, което ще видите. Само за догодина, по мои груби сметки и на финансовия ми екип, при нула капиталови разходи, няма да им стигнат 5 милиарда. Плюс тези, които сега дадоха - шест. Плюс тези, които още ги няма по Плана за възстановяване", коментира лидерът на ГЕРБ.

"И вие ме питате за коалиция. Тук става въпрос дали държавата може да бъде извадена от хаоса и разрухата", каза той. Запитан от кого, Борисов отговори: "От нас".

Бойко Борисов беше в Кюстендил на празника Пагания и посети централния храм "Успение Богородично". Литургията по обновлението на храма беше оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викариен епископ на патриарх Неофит. За ремонтите, които продължиха около година, бяха отпуснати от кабинета "Борисов" през февруари миналата година 1 036 552 лв.

Източник: dir.bg