Чудесата на Божията майка са безчет

Безчет са чудесата на Божията майка, която целият християнски свят почита утре – 15 август.

В повечето случаи чудесата се случват след молитва пред някое от стотиците изображения на Богородица, които притежават необяснима сила.

Ярък пример за това са чудотворните икони на Дева Мария в българския Зографски манастир – Акатистна или още Пожарна в малката църква „Успение Богородично“ и Чуваща – в олтара на голямата църква „Свети Великомъченик Георги“.

Богородица спасява от пожари

Именно Акатистната е иконата, която спасява обителта от пожар, при това неколкократно. За последно това се случва точно преди десет години – през август 2012 година 25 гръцки пожарникари и повече от 30 техни колеги от Благоевград, пет самолета и два хеликоптера не успяват да овладеят пламъците и те стигат до стените на манастира.

На 13 август в 2 ч. през нощта игуменът архимандрит Амвросий вади чудотворната икона на Богородица Акатистна. С монасите повеждат литийно шествие към епицентъра на огъня – пътят към пристанището, където падат на колене и вдигат Акатистна към небето. Половин час по-късно над целия полуостров се изсипва пороен дъжд като най-гъстият облак е над Зограф.

Историята на тази икона не само е чудна, а направо приказно-вълшебна. През 13 век тя се намира в местността Херово на 2 километра от Зограф. Докато чете акатиста на Света Богородица зографски монах чува глас: „Старче, кажи на игумена, че идват лоши хора, врагове на моя Син и мои врагове. Нека в манастира останат само тези, които твърдо могат да пазят вярата“. Това се случва през 1276 г., когато католиците нахлуват в Атон.

Пристигайки в Зограф, монахът с изненада установява, че иконата е стигнала там преди него самия. След като разказва за чудото на игумена Тома, той нарежда по-ценните реликви да бъдат скрити. Някои от монасите бягат в гората, а в кулата на Зографския манастир се заключват 26 човека.

Католиците пристигат от опустошения преди това Ватопед. Разбиват вратите на нашия манастир и им заповядват да се приобщят към католическата вяра. Зографци започват богословски диспут и доказват, че римокатолицизмът е ерес. В резултат на това католиците изгарят кулата, заедно с всички 26 човека вътре.

Само един от монасите успява да се спаси от горящата кула и живее още 30 дни. Именно негови са разказите за станалото пред скрилите се в гората и завърнали се след това в манастира монаси. Опожарената кула стои в Зограф до 1873 г., когато бива съборена.

В основите на кулата е открита иконата на Богородица Акатистна. Светото изображение спасява още няколко пъти обителта от пожари.

Източник: Уикенд