Напрежение между Си Дзипин и Джо Байдън

Светът изтръпна от създалото се сериозно напрежение между двама от най-големите световни лидери.

По отношение на създалата се ситуация с Тайван, китайският президент Си Дзипин е заявил на колегата си Джо Байдън, че не е сега моментът за пълномащабна криза.

Светът изтръпна! Какво се случва?

Това стана ясно от материал, поместен на страниците на "Уолстрийт джърнъл" в четвъртък като изданието се позовава на източник, близък до китайския лидер, отбелязва БНР.

Телефонният разговор между двамата, който бе проведен на 28 юли бе на фона на подновеното напрежение по отношение на позицията на Пекин и Вашингтон спрямо Тайван. Припомняме, че той се случи няколко дни, преди Нанси Пелоси, която е председател на Камарата на представителите на САЩ да посети острова.

По време на проведения телефонен разговор Си Дзипин е отправил сериозно предупреждение към американския си колега да не си играе с огъня по темата с Тайван.

На свой ред Джо Байдън е предупредил китайския си колега да не предприема стъпки, които биха могли да застрашат стабилността в региона.

В същото време председателят на Комисията по външни работи на Камарата на представителите в Щатите – Грегъри Мийкс заяви, че Вашингтон прави всичко по силите си, за да бъде избегнат конфликт за Тайван, подобен на този в Украйна.

Източник: standartnews.com