Притеснението е за ядрена заплаха от АЕЦ Запорожие

За БТА от Министерство на здравеопазването доц. Кремена Иванова съобщи, че българските граждани не трябва да се притесняват и няма място за паника. Тя твърди, че се взимат регулярни проби за радиационен фон и радиобиология. Нейното изявление е свързано с паниката в северната ни съседка Румъния.

Румънците изкупуват йод: Има ли място за паника?

Те се поддали на паника след изказването на официални лица с това кои държави ще бъдат засегнати при евентуална атомна авария от АЕЦ Запорожие.

Доц. Иванова информира, че България има авариен план за действие в случай на ядрена заплаха, тя допълните, че ще се спазват критериите на СЗО. Според нея хората не трябва да взимат превантивни мерки, а само при реална опасност.

Властите призовават хората да се информират от официалните източници, където ще има информация какви точно действия трябва да предприемат. Държавата ни разполага със запаси от йодирани таблетки, които се съхраняват в Гражданска защита – МВР.

От властите уточняват, че самолечението и приемането на йодни продукти без причина и без лекарски надзор представляват голям риск за здравето на човек. С тях той може да изгори вътрешностите и да застраши живота си. Също така приемането на тези продукти може бъде само до определена възраст.

Източник: lupa.bg