Такова обвинение беше отправено към Украйна от Русия

Официално руското външно министерство отправи обвинение към Украйна, че извършва ядрен тероризъм обстрела по АЕЦ Запорожие. Те предупреждават, че са възможни катастрофални последици за цяла Европа.

Обвинение в тероризъм и то ядрен след инцидента в АЕЦ Запорожие

Според тях украинските въоръжени сили са обстреляли най-голямата атомна енергоцентрала в цяла Европа в неделя. При атаката е повредена високоволтова електропроводна система, което налага намаляване на производствените мощности.

В дадения брифинг се допълва, че обстрелът е станал около 12:40 ч. от военни части до град Марханец. Поразените електропроводи засягат електроснабдяването основно в южната част на Украйна, които са под руски контрол. Също така е възникнал токов удар, който е активирал системата за безопасност.

На свой ред от Киев отричат те да са отговорни за случилото се и обвиняват Русия за стрелбата. Според тях има и ранен служител на електроцентралата.

Ройтерс няма възможност да потвърди коя от двете страни е предизвикала рисковите удари.

Атомният оператор на централата – Енергоатом поиска зоната да бъде свободна от военни действия, с което да се гарантира сигурност не само на региона, но и на цяла Европа и Азия.

Също така Атнтониу Гутериш заяви, че нападение над действаща атомна централа е равно на самоубийство. Също така от ООН поискаха достъп за международни експерти до мястото на атаките.

Източник: trud.bg