Въпреки всички усилия, има и такива, които им създават проблеми

Положението в Турция наистина е страшно.

Инфлацията нанесе изключително тежък удар по джоба на много хора.

Още преди да е станало 12 ч. пред градската кухня за бедни в Истанбул се е извила километрична опашка от чакащи.

Положението в Турция е страшно

Продавачката Зюбейде вече е застанала зад металните кутии с храна и изрежда какво е менюто. Днешните специалитети са таратор, доматена супа, макарони и яхния с кюфтета.

Цената на всяко едно от изброените ястия е 29 лири (1.60 евро).

Желаещите са много, тъй като обядът е евтин, отбелязва „Дойче веле“.

49-годишната Елиф и съпругът й – 61-годишният Мехмет живеят на другия край на Истанбул. Пътуват до градската кухня в продължение на половин час с трамвай, за да си купят евтина храна. Семейството споделя, че са принудени да пестят от всичко. Елиф е домакиня, а съпругът й е пенсионер.

Разкриват, че преди време можели да си позволят веднъж седмично да се хранят на ресторант. Към днешна дата обаче това е невъзможно. Преди Мехмет ходил по 3-4 пъти седмично на кафе, а сега ходи само по веднъж. Купувал си и по няколко кутии цигари на ден, но вече не може да си ги позволи и затова е принуден да си ги свива.

Градската кухня за бедни е първата по рода си в Истанбул. На ден там раздават по 700 порции храна. В случай, че навън има още чакащи хора се доставят допълнително между 100 и 150 порции. Според него за население от 17 млн. души тези кухни трябва да осигуряват храна за поне един милион, тъй като наистина се нуждаят от нея.

Оказва се обаче, че властта в Анкара непрекъснато се опитва да им прави спънки по проекта, тъй като кметът на Истанбул – Екрем Имамоглу е сред потенциалните опоненти на президента Реджеп Ердоган.

Източник: vesti.bg