Мълвата носи, че са приятели с ген. Леонид Решетников

Оказва се, че държавният глава Румен Радев не случайно е спрял избора си за служебен премиер именно върху Гълъб Донев.

Той бе назначен от президента след разпускането на 47-то Народно събрание с цел да бъдат затоплени дипломатическите отношения с Русия.

Това става ясно от разкритията направени от важен човек от администрацията на „Дондуков“ 2.

Лъсна истината за избора на Гълъб Донев за служебен премиер

55-годишният Гълъб Донев минава за безпартиен експерт в областта на социалната сфера. Познавачи обаче разкриват, че той се ползва с благоволението на „руското“ крило в БСП и със симпатиите на Москва.

Освен това мълвата носи, че Гълъб Донев е приятел на ген. Леонид Решетников, който през последните години се сдоби с ореола на „московския полит кадровик“ в България.

Донев е завършил средното си образование в Руската гимназия в столицата, но никога не е учил и работил в Русия.

Познанството им държавния глава Румен Радев датира от далечната 1986 г., когато двамата се засичат във ВВУ Георги Бенковски в „Долна Митрополия“. Донев обаче не е летец, а е с политически и административен профил във Военното училище. Радев е с 4 години по-голям от него.

Един факт от биографията му е крит старателно дълго време. Става въпрос за това, че Гълъб Донев е сред хората, положили най-много усилия за изграждането на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, е собственост на...кметството на Москва.

Именно московският кмет Юрий Лужков откри гигантския комплекс на брега на морето, разположен на 25 км. южно от Варна на знаковата дата 9 септември, преди 12 години.

Договорът за изграждането на руския санаториум бе подписан две години преди това от тогавашния социален министър Емилия Масларова. Той разбира се бе одобрен от кабинета на Сергей Станишев.

Страната ни отпусна 9 млн. лева за подпомагане на проекта на Юрий Лужков за изграждането на магистрален водопровод, дълъг над 10 километра. България отпусна и повече от 15 млн. лева за укрепителни дейности и ремонт на пътя, който води до санаториума.

Санаториумът, чийто едноличен собственик е Департаментът по имуществото на град Москва, е придобил на безценица 80 декара в землището на село Близнаци, община Аврен. Платено е по 9,72 лв. на кв. м.

Сами разбирате, че цената е повече от смехотворна, тъй като теренът е разположен в непосредствена близост до устието на р. Камчия и граничи с един от най-големите и красиви плажове по Северното Черноморие.

На територията на уникалния черноморски санаториум край Варна са разположени хотелския комплекс „Лонгоз“, вилното селище „Пирин“, детските лагери „Редута“ и „Черноморец“, спортния комплекс „Камчия“, медицинския център „Здравец“ и учебния център „Юрий Гагарин“. Застроената площ на комплекса е 101 200 кв. м., в които могат да пребивават до 2000 гости. Бързи сметки показват, че руснаците са вложили над 120 млн. евро в изграждането на комплекса.

През 2016-а., няколко години след като Юрий Лужков бе свален от кметския стол в Москва, департаментът по конкурентна политика в Русия обяви търг за продажбата на целия комплекс „Камчия“ при първоначална цена от 66,5 млн. евро. Седмици по-късно обаче търгът беше отменен, а в края на 2019 г. депутати от Държавната руска дума настояха кметството на Москва да прехвърли собствеността върху базата в Камчия на правителството с цел превръщането на комплекса в „културно-хуманитарна площадка“. Към днешна дата това все още не се е случило.

Служители на социалното министерство си спомнят, че преди 16 години, министър Емилия Масларова натоварила лично Гълъб Донев със задачата да положи основите и да придвижи проекта „Камчия“. По онова време той бил дясната ръка на социалния министър, изпълнявайки длъжността главен секретар в подопечното й министерство.

Именно той е издействал продажбата на 80-те декара на московското кметство като убедил тогавашния кмет на Аврен, че проектът е социален и ще осигури огромна трудова заетост на хората от региона.

Служители от социалното министерство си спомнят още, че Донев лично оформял документацията и процедурите около стартирането на проекта.

Малко преди проекта с изграждането на комплекс „Камчия“ да бъде официално представен от Емилия Масларова през есента на 2007 г., Донев бил назначен от нея за член на Надзорния съвет на НОИ и изпълнителен директор на агенция „Главна инспекция по труда“.

Да припомним също така, че през 2013 г. Хасан Адемов назначи Гълъб Донев за негов заместник в социалното министерство по време на кабинета „Орешарски“. Известно е, че Донев минава за близък до ДПС, но тогава за назначението му настояват от БСП.

През последните години той успя да се утвърди като един от безспорните експерти в социалната политика и стана част от отбора на президента Румен Радев.

През 2014 г. Радев го ангажира за свой секретар по социални политики и здравеопазване.

Припомняме, че Гълъб Донев бе назначаван на два пъти от държавния глава за служебен министър на труда и социалната политика в служебните кабинети на Огнян Герджиков и Стефан Янев, като последният път бе и вицепремиер.

Политически анализатори са категорични, че Донев е признат и доказан експерт, приеман от всички играчи на политическата сцена. Освен това е лоялен към Радев и не би го предал за разлика от предшественика му Стефан Янев.

Радев е убеден, че Донев ще успее да намери работещи социални механизми, с които да овладее инфлацията поне до края на есента.

Източник: Уикенд