С тях е натоварен пловдивски адвокат и вицепремиер

Новото служебно правителство прие плановата сметка за провеждането на предсрочните избори през октомври. По разчета им сумата за провеждането им би трябвало да е 70.5 млн лева. Днес новото служебно правителство проведе първото си официално заседание и темата за изборите беше една от основните, които бяха разгледани.

Новите избори наесен ще струват над 70 милиона на хазната

В разчетната сума влизат всички разходи по отпечатване на списъците, изборните документи, бюлетините за гласуване, логистиката на процеса, заплащането за труд на участниците в комисиите, ИТ администриране и медийната кампания, която ще запознае обществото със правата си и как да ги упражни.

Кабинетът ще осигури необходимите средства от Бюджет 2022, като ще бъдат прекроени разходите по него, за да се пасне.

Натоварен със задачата за организирането на изборите е пловдивският адвокат, бивш министър на правосъдието и настоящ вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той следва да организира работата на подопечното му министерство във връзка с техните правомощия, за да бъде проведен изборният процес гладко и да се противодейства на измами и престъпления.

Министърът на финансите трябва да изготви тарифа за националната телевизия, по която ще могат да бъдат излъчени платформите на участниците в изборите.

Със задача е натоварен и министърът на правосъдието, като той освен организиране на изборния процес в местата за лишаване от свобода ще отговаря и за издаването на наказателни постановления за нарушения на Изборния кодекс.

Изборите за парламент ще се проведат на 02.10.2022 г.

Източник: lupa.bg