Напрежението се увеличава

Президентът на Косово Вьоса Османи заподозря руския държавен глава Владимир Путин в подготвяне на подъл план за Балканите.

Тя изрази подозренията си в интервю за Би Би Си, разкривайки, че възникналото напрежение в северната част на Косово е било подготвяно дълго време от Сърбия с подкрепата на Русия. Целта на този план е била да бъде предизвикана дестабилизация на Западните Балкани, отбелязва албанската агенция АТА.

Готви ли наистина Владимир Путин подъл план за Балканите?

Османи обаче бе категорична, че усилията на Владимир Путин да дестабилизира региона ще претърпят пълен крах. Тя подчертава, че страната й никога не би допринесла да каквато и да било ескалация на напрежението и насилието.

Косовският държавен глава призна, че напрежението се нагнетява все повече и повече. Тя упрекна Сърбия, че от доста време с помощта на Русия подготвят ескалация на ситуацията в Западните Балкани и конкретно в Косово през последните десет години.

Османи подчерта, че това е времето, в което Александър Вучич е начело на Сърбия, особено през последните месеци, в които подкрепя незаконни структури, съставени от криминални банди в Северно Косово.

В заключение тя посочи, че Косово граничи със съсед, който е напълно под контрола на Руската Федерация.

Категорична е, че усилията на Путин за дестабилизация на региона чрез Сърбия ще претърпят провал и никой няма да става жертва на пропагандата на Русия и Сърбия.

Източник: standartnews.com